Socialudvalget 2009-10
L 169
Offentligt
832949_0001.png
832949_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 23. april 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
EJB/ J.nr. 2010-795
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 16. april 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 35 (L169).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Baastrup (SF).
Spørgsmål nr. 35:”Hvordan vurderer ministeren borgerens retssikkerhed set i lyset af, at bor-geren ingen indflydelse har på om og i hvilket omfang, der ændres i de op-gaver, der delegeres til opholdskommunen?”
Svar:Den foreslåede § 9, stk. 9, i retssikkerhedsloven giver hjemmel til, at kom-munalbestyrelsen i den oprindelige opholdskommune, der efter lovforslagetbevarer handlepligten efter serviceloven over for en borger, efter aftale medborgerens opholdskommune helt eller delvis kan delegere udøvelsen af sineopgaver til borgerens aktuelle opholdskommune. Aftaler om delegation kanændres, hvis kommunerne finder grundlag herfor.Det er alene varetagelsen af udøvelsen af opgaver efter serviceloven, derkan delegeres. Den delegerende kommunalbestyrelse bevarer såvel detpolitiske som det økonomiske ansvar for de afgørelser, der træffes af denbemyndigede kommune, og for de øvrige opgaver, som den bemyndigedekommune varetager på den delegerende kommunes vegne.Alle afgørelser træffes således uanset delegation på handlekommunensvegne. Rette klageinstans for afgørelser truffet af opholdskommunen påhandlekommunens vegne efter delegation er den klageinstans, som ifølgelovgivningen har kompetence til at behandle klager over den delegerendekommunalbestyrelses, dvs. handlekommunens, afgørelser. Afgørelser efterserviceloven, der efter delegation er truffet af opholdskommunen på handle-kommunens vegne, kan altså indbringes for det sociale nævn, handlekom-munen hører under, jf. lovforslagets § 1, nr. 7.
2
Borgerens klager over afgørelser efter serviceloven skal, uanset om de ertruffet efter delegation, altid rettes til handlekommunen, jf. også forslagets §1, nr. 8.Efter retssikkerhedslovens § 4 skal borgeren som hidtil have mulighed for atmedvirke ved behandlingen af sin sag. Kommunalbestyrelsen skal tilrette-lægge behandlingen af sagerne på en sådan måde, at borgeren kan udnyttedenne mulighed.Herudover gælder forvaltningslovens regler om bl.a. vejledningspligt og kla-gevejledning.Såvel borgerens opholdskommune som handlekommunen efter servicelovenhar således pligt til at medvirke til, at borgeren er orienteret om, hvilkenmyndighed der varetager hvilke opgaver i forhold til borgeren, og til at giveklagevejledning om rette klageinstans. Det gælder også i det omfang, hand-lekommunen efter serviceloven har delegeret varetagelsen af opgaver tilborgerens aktuelle opholdskommune.Herudover skal som anført i besvarelser af tidligere spørgsmål bemærkes, atL 169 ikke ændrer borgernes rettigheder efter serviceloven.Retssikkerheden i forhold til den enkelte borger er på den måde tilgodeset.
Benedikte Kiær/ Eva Pedersen