Socialudvalget 2009-10
L 178
Offentligt
853905_0001.png
853905_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 27. maj 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
chvi/ J.nr. 2010-1085
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 20. april 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 6 (SOUL 178).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Frederiksen (S).
Spørgsmål nr. 6:”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 21. maj 2010 fra TokeAgerschou, jf. SOU L 178 - bilag 9”
Svar:Aftalen om Barnets Reform indeholder en række ændringer, som til sammensigter på at styrke kommunernes forebyggende og tidlig indsats.Som noget nyt giver lovforslaget om Barnets Reform mulighed for, at enbestemt gruppe af fagpersoner kan udveksle oplysninger om rent privateforhold i forbindelse med det tidlige eller forebyggende samarbejde på børnog unge-området (SSD-modellen). Forslaget skal styrke arbejdet med atforebygge, at børn og unge får behov for særlig støtte, samt at der iværksæt-tes støtte så tidligt som muligt, så det i så videst muligt omfang forebygges,at problemerne vokser sig store og vanskelige at løse.Hjemlen til at udveksle oplysninger om rent private forhold skal være med tilat understøtte og kvalificere fagpersoners tidlige eller forebyggende samar-bejde over for konkrete børn og unge med behov for særlige støtte.Efter lovforslagets § 1, nr. 9 til § 49a kan skole, skolefritidsordning, sund-hedspleje, dagtilbud, fritidshjem og myndigheder, der løser opgaver inden forområdet, indbyrdes udveksle oplysninger om konkrete børns rent private
2
forhold, hvis udvekslingen må anses for nødvendig, som led i det tidligeforebyggende samarbejde.Som det fremgår, skal forslaget ses om led i ønsket om at give udsatte børnog unge en så tidlig og kvalificeret støtte som muligt. Lovforslaget sigterprimært mod at styrke indsatsen over for de yngre grupper af børn. Endvide-re fremgår det, at retten til at udveksle oplysninger om rent private forhold erafgrænset til en mindre gruppe af fagpersoner med tæt kontakt til de pågæl-dende børn. Parterne bag forliget har således lagt særlig vægt på at afgræn-se SSD-samarbejdet af hensyn til at sikre de pågældende forældres retssik-kerhed og deres oplevelse af, at oplysninger om deres rent private forholdkun udveksles i særlige tilfælde i blandt en begrænset persongruppe.Det kan oplyses, at SSD-modellen skal evalueres i 2012 med henblik på atvurdere, hvordan ordningen fungerer i kommunerne, herunder hvilke erfarin-ger, de involverede parter har med ordningen, og om der kan være behov foren eventuel revidering.
Benedikte Kiær/ Lise Stidsen Vandal