Retsudvalget 2009-10
L 185
Offentligt
841308_0001.png
841308_0002.png
841308_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
6. maj 2010Strafferetskontoret2009-730-1047EHL41005
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 13 vedrørende forslag til lovom ændring af tv-overvågningsloven (Udvidelse af adgangen til tv-overvågning for boligorganisationer m.v. og idrætsanlæg) (L 185), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. april 2010.
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. nr. 13 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag

til lov om ændring af tv-overvågningsloven (Udvidelse af adgangen

til tv-overvågning for boligorganisationer m.v. og idrætsanlæg) (L

185):

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 26. april2010 fra TEKNIQ, jf. L 185 – bilag 10.”

Svar:

Det fremgår af henvendelsen fra installatørernes organisation TEKNIQ,at organisationen ser lovforslaget som et positivt tiltag, som vil kunnehave en kriminalpræventiv effekt og give politiet adgang til et godt efter-forskningsmiddel ved mange typer forbrydelser.TEKNIQ finder derfor, at der bør skabes adgang for kommunerne til atetablere tv-overvågning, selv om der er uenighed om, hvordan en over-vågningsindsats skal finansieres.Efter gældende ret kan kommuner foretage tv-overvågning med henblikpå at beskytte kommunal ejendom (f.eks. skoler, daginstitutioner, rådhu-se, busser, biblioteker, materielgårde mv.) mod kriminalitet. Det må der-imod anses for tvivlsomt, om en kommune kan foretage tv-overvågningaf frit tilgængelige områder som f.eks. gågader, stisystemer og parke-ringspladser med et generelt kriminalitetsbekæmpende sigte eller med detformål at skabe øget tryghed for kommunens borgere, jf. Folketingsti-dende 2005-06, Tillæg A, s. 5389.Det udkast til lovforslaget, som var i høring, indeholdt også et forslagom, at kommuner, som ønsker det, efter drøftelse med politidirektørentillige skulle kunne foretage tv-overvågning af frit tilgængelige områdermed henblik på at øge trygheden for personer, som færdes i området.Kommunernes Landsforening (KL) har i sit høringssvar af 1. marts 2010anført, at en tilslutning til lovudkastets bestemmelser om kommunernestv-overvågning forudsætter, at KL og regeringen drøfter, hvordan statenkan bidrage til finansieringen af kommunernes eventuelle tv-overvågningi det omfang, kommunernes overvågning også tilgodeser politiets opga-vevaretagelse bl.a. vedrørende kriminalitetsforebyggelse mv.
2
Som det fremgår af Justitsministeriets kommenterede høringsoversigt af24. marts 2010, har ministeriet drøftet spørgsmålet om økonomisk kom-pensation med KL og meddelt, at der efter regeringens opfattelse ikke ergrundlag for kompensation til kommunerne, navnlig fordi det vil værehelt frivilligt for kommunerne at etablere tv-overvågning. KL har herefteri et supplerende høringssvar af 18. marts 2010 anført, at KL’s bestyrelsefinder, at mulighed for, at kommuner kan tv-overvåge offentlige områ-der, bør følges af mulighed for statslig medfinansiering. KL har endvide-re bemærket, at behovet for at iværksætte tv-overvågning alternativt kansøges dækket ved at øge politiets midler til dette formål.På baggrund heraf fandt Justitsministeriet, at denne del af forslaget ikkeskulle medtages i det fremsatte lovforslag, og TEKNIQ’s henvendelsegiver ikke Justitsministeriet grund til at anlægge en anden vurdering af,om kommunernes adgang til at foretage tv-overvågning bør udvides meddet foreliggende lovforslag.
3