Skatteudvalget 2009-10
L 202 Bilag 11
Offentligt
833183_0001.png
833183_0002.png
J.nr. 2009-511-0041Dato: 23. april 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 202 - Forslag til Lov om spil.Hermed sendes kommentar til Telekommunikationsindustrien i Danmarkhenvendelse af 19. april 2010 (L 202 – bilag 6).
Troels Lund Poulsen/ Lars Henry Nielsen

Henvendelsen:

Telekommunikationsindustrien i Danmark (TID) har i sin henvendelse til Skatteudvalgetpeget på en række forhold vedrørende de foreslåede regler om internetblokering, som TIDfinder det problematisk. I forhold til Internetudbydernes/teleoperatørernes retssikkerhed an-føres, at Internetudbydernes/teleoperatørernes strafbelagte handlepligt i lovforslaget aleneer baseret på en henstilling fra spillemyndigheden. Det er TID’s opfattelse, at myndighe-derne børpålæggeinternetudbyderne at blokere for bestemte hjemmesider med ulovligespilsystemer frem for at henstille.TID peger i det vedlagte notat i øvrigt på, at lov om spil er i strid med EU-retten på flerepunkter – herunder E-handelsdirektivet og Teledirektivet.Endelig peger TID på, at det foreslåede spillelovsforslag har et bredere anvendelsesområdeend den gældende lovgivning, idet det fremgår af forarbejderne til den foreslåede § 2. at”Spil,der udbydes via internettet, anses for at være udbudt her i landet, såfremt spiludby-deren modtager indsatser i spillet fra personer her i landet”.Dette mener TID er uhen-sigtsmæssigt.

Kommentar:

Den foreslåede bestemmelse om internetblokering er blevet vurderet af Justitsministerietmed henblik på at belyse forholdet til grundlovens § 77 om ytringsfrihed. Justitsministeriethar svaret Skatteministeriet, at de foreslåede bestemmelser er i overensstemmelse medgrundlovens § 77. En alternativ model, hvor der indgår et element af påbud, ville derimodgive anledning til overvejelser i forhold til § 77.På baggrund af TID’s høringssvar har Skatteministeriet afholdt møde med TID med hen-blik på at finde en alternativ model til den foreslåede. Det er dog endnu ikke lykkes at fåkonkretiseret en alternativ model, som er i overensstemmelse med grundloven.Det skal bemærkes, at lov om spil er notificeret for EU-Kommissionen med henblik på af-klaring af eventuelle EU-retlige problemer. Skatteministeriet har efterfølgende været i enpositiv dialog med EU-Kommissionen herom. EU-Kommissionen har ikke, i forhold til detnotificerede, haft særlige bemærkninger.Hvad angår lovens anvendelsesområde skal bemærkningerne til § 2 forstås således, at spil,der udbydes på internettet, må anses for at være udbudt i Danmark, såfremt spillet er rettetmod det danske marked ved at markedsføring, sprog eller udvalg af spil retter sig direktemod danske spillere. Bemærkningerne til § 2 om, at ”spil, der udbydes via internettet, ansesfor at være udbudt her i landet, såfremt spiludbyderen modtager indsatser i spillet fra per-soner her i landet” er møntet på de foreslåede regler om betalingsblokering i lovforslagets §41 og § 59, stk. 2, hvortil det er hensigten i en bekendtgørelse at fastsætte regler, der på-lægger kortudstedere at blokere for betalinger til spiludbydere, der ikke har en tilladelse iDanmark.
Side 2