Skatteudvalget 2009-10
L 216 Bilag 30
Offentligt
859448_0001.png
859448_0002.png
J.nr. 2010-231-0030Dato: 3. juni 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 216 - Forslag til Lov om ændring af øl- og vinafgiftsloven, spiritus-

afgiftsloven og lov nr. 524 af 12. juni 2009 om ændring af lov om af-

gift af chokolade- og sukkervarer m.m., lov om afgift af konsum-is,

lov om tobaksafgifter og lov om afgift af øl, vin og frugtvin m.m.

(Forhøjelse af tillægsafgiften for alkoholsodavand, indførelse af tillægsaf-gift for cider- og frugtvinsbaserede alkoholsodavand og forhøjelse af to-baksafgiften).Hermed sendes kommentar på L 216 bilag 29.
Troels Lund Poulsen/ Jeanette Rose Hansen
Handelsselskabet af 2010 ved Jacob Rubinovitz har ved henvendelse af 31. maj 2010 tilSkatteudvalget spurgt, hvilke nye muligheder, der vil være for at undgå tillægsafgift, hvisman undtager cider med et frugtindhold på mellem 85 – 99 pct., og beder om Skattemini-steriets beregninger herpå. Handelsselskabet foreslår endvidere en kvotaordning for traditi-onel cider bestående af eks.vis 85 pct. gæret frugtsaft.

Kommentar:

Formålet med tillægsafgiften er et ønske, om at sende et klart signal til de unge, om at und-gå et tidligt alkoholforbrug, jf. L 125 fremsat d. 17. november 2004 (hvor tillægsafgiftenblev indført). I de senere år er der udviklet en lang række ciderprodukter med alkohol, dersmagsmæssigt minder om sodavand eller juice, og som drikkes af unge. Derfor inddragescider nu i det afgiftspligtige grundlag for tillægsafgiften.Lovforslaget ophæver den undtagelse, der har været for cider og frugtvin, således at disseogså pålægges tillægsafgift uanset om de har et frugtindhold på 15 eller 85 pct. Det vil sige,at alle blandingsprodukter behandles på samme måde, idet det afgørende element er, atproduktet blandes med et andet produkt eks.vis vand med eller uden kulsyre, frugtsaft,aroma m.v.Såfremt man fritager cider med et frugtindhold på 85 pct. vil man for det første behandleblandingsprodukter forskelligt, og der vil være risiko for, at der produceres nye typer af ci-derbaserede alkoholsodavand blot med et højere frugtindhold i dag. Der er ikke lavet ”øko-nomiske udregninger” herpå, men der har været en vækst i udviklingen af ciderproduk-ter/ciderbaserede alkoholsodavand, som grundet undtagelsen for tillægsafgift, har resultereti ulige konkurrence i forhold til eks.vis spiritusbaserede alkoholsodavand.Jeg kan derfor ikke tilslutte mig en ny undtagelse for cider eller en kvotaordning som fore-slået.Endelig skal jeg henvise til Skatteudvalgets betænkning (L216 bilag 27).
Side 2