Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 36
Offentligt
777006_0001.png
777006_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 17. december 2009Sagsnr.: 670
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 15. december2009 stillet følgende spørgsmål nr. 11 vedrørende L 36 – Forslag til lov om ændring aflov om jordbrugets anvendelse af gødning og plantedække (Dyrkningsrelaterede tiltagm.v.), som hermed besvares.

Spørgsmål 11:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 11/12-09 fra Østlige ØersLandboforening, jf. L 36 – bilag 9.

Svar:

Det er med Grøn Vækst aftalen målet frem mod 2015 at sikre en reduktion afudledningen af kvælstof til vandmiljøet med 19.000 tons. Målene for vandmiljøet ersom noget nyt defineret ud fra den tilstand, der ønskes opnået – og ikke ud fraudledningen.I L 36 indgår 4 Grøn Vækst virkemidler: Ændring af reglerne om plantedække(yderligere efterafgrøder), ingen jordbearbejdning før forårsåede afgrøder, forbud modomlægning af fodergræs i visse perioder samt teknisk ændring afnormfastsættelsessystemet. Disse virkemidler er valgt ud fra, hvad der samlet set ervurderet til at være de mest omkostningseffektive tiltag til reduktion af kvælstof tilvandmiljøet.For så vidt angår efterafgrøder er dette virkemiddel en forholdsvis billig og effektivmetode til at reducere kvælstofudvaskningen, hvorfor dette virkemiddel er et væsentligtelement i lovforslaget.
De 140.000 hektar yderligere efterafgrøder, der skal udlægges som led i opfyldelsen afEU´s Vandrammedirektiv, skal fordeles i de vandoplande, hvor der er tilstrækkeligsikker faglig viden til, at foretage en konkret dosering af virkemidlerne ift. de mål, derskal nås i de enkelte vandoplande.De forslag til vandplaner, der forventes sendt i høring af Miljøministeriet efterårsskiftet, vil opgøre indsatsbehovet i de enkelte vandoplande. Vandplanforslagenefordeler desuden størrelsen af det målrettede efterafgrødekrav i de enkeltedelvandoplande. Der vil således ikke være samme krav i alle områder.Vedrørende kravet om etablering af efterafgrøder er der med lovforslaget givetfleksibilitet for jordbrugeren, idet jordbruger i stedet for at udlægge efterafgrøder kanvælge at reducere virksomhedens samlede kvælstofkvote, og ved at der bliver mulighedfor etablering af mellemafgrøder mellem to vintersædsafgrøder.For at skabe yderligere fleksibilitet i forhold til efterafgrødekravet har jeg udarbejdet etændringsforslag, der skal give jordbrugsvirksomhederne yderligere fleksibilitet, jf. mitsvar på spørgsmål 5.
Eva Kjer Hansen
/Christina Rughede
2