Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 36
Offentligt
770520_0001.png
Fødevareministerens ændringsforslag til L 36 (forslag til lov om ændring af lov om jordbrugets anvendelse af gødningog om plantedække)
Affødevareministeren,tiltrådt af et[]tal():Til § 11) Efter nr. 14 indsættes som nyt nr.:

01.

I§ 18indsættes efterstk. 1som nyt stykke:»Stk. 2.Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri kan fastsætte regler om særlige ordninger,som den enkelte virksomhed kan vælge som alternativ til udlægning af efterafgrøder.«Stk. 2 bliver herefter stk. 3.[Metodefrihed]
BemærkningerTil nr. 1Det foreslås, at der etableres hjemmel til, at ministeren kan fastsætte ordninger om alternative vir-kemidler til opfyldelse af det individuelle krav om etablering af efterafgrøder.Bemyndigelsen vil blive anvendt til at iværksætte særlige ordninger, hvor den enkelte virksomhedvil kunne vælge at anvende alternativer, som kan modsvare den effekt, der opnås ved udlægning afefterafgrøder efter loven. Dermed gives jordbrugsvirksomhederne størst mulig fleksibilitet ved til-rettelæggelse af driften.Som eksempler på sådanne alternativer kan nævnes handel med efterafgrøder inden for sammedelvandopland, udtagning af landbrugsjorder, etablering af vedvarende energiafgrøder, gyllesepare-ring med afbrænding af fiberfraktion og etablering af mini-vådområder.Inden iværksættelse af sådanne alternativer forudsættes det, at der er tilstrækkelig viden om miljø-effekten af det enkelte alternativ. De nærmere regler for deltagelse i ordningerne vil blive fastsat påbekendtgørelsesniveau.Såfremt der på et senere tidspunkt opnås tilstrækkelig viden om miljøeffekt af andre end de nævn-te alternativer, vil der med den foreslåede bemyndigelse på tilsvarende vis kunne fastsættes ordnin-ger vedrørende disse.