Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 36
Offentligt
770521_0001.png
770521_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 7. december 2009Sagsnr.: 670
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 2. december 2009stillet følgende spørgsmål nr. 5 vedrørende L 36 - Forslag til lov om ændring af lov omjordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække (dyrkningsrelaterede tiltag m.v.),som hermed besvares.

Spørgsmål 5:

”Hvorledes har ministeren tænkt sig at imødekomme de ønsker, der fremkom under 1.behandlingen vedrørende fleksibilitet/metodefrihed for de landmænd, der skal udlæggeekstra 140.000 ha efterafgrøder, og som ikke længere må indregne vintergrønne marker,som følge af forslaget?”

Svar:

For at imødekomme ønsket om yderligere fleksibilitet i forhold til efterafgrødekravet iloven har jeg udarbejdet et ændringsforslag, der kan sikre jordbrugsvirksomhedernemest mulig fleksibilitet.Ændringsforslaget er vedlagt som bilag til denne besvarelse.Der henvises i øvrigt til bemærkningerne til ændringsforslaget.Det er en forudsætning for ændringsforslaget, at hvert alternativt virkemiddel harsamme miljøeffekt, som de efterafgrøder, det erstatter. Derfor vil nogle af virkemidlernekræve en nærmere afklaring med hensyn til miljøeffekt og omregningsfaktor.Omregningsfaktoren vil være afgørende for hvor mange hektar af et alternativtvirkemiddel, der skal til for at erstatte 1 ha med efterafgrøder.De nærmere regler vil blive fastsat på bekendtgørelsesnivau.
Dette ændringsforslag sammenholdt med de muligheder, der allerede er indeholdt ilovforslaget, nemlig muligheden for at reducere virksomhedens samlede kvælstofkvotesom alternativ til at etablere efterafgrøder, samt pilotprojektet om mellemafgrøder,finder jeg imødekommer de ønsker til fleksibilitet, der fremkom i forbindelse med 1.behandlingen af lovforslaget.Samtidig finder jeg, at med de nævnte alternative muligheder for at efterkomme kravom etablering af efterafgrøder, vil påvirkningen af den enkelte jordbruger blivereduceret.
Eva Kjer Hansen
/Christina Rughede
2