Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 36
Offentligt
770549_0001.png
770549_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 7. december 2009Sagsnr.: 670
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 3. december 2009stillet følgende spørgsmål nr. 8 vedrørende L 36 – Forslag til lov om ændring af lov omjordbrugets anvendelse af gødning og plantedække (Dyrkningsrelaterede tiltag), somhermed besvares.

Spørgsmål 8:

”Vil ministeren ved udnyttelse af bemyndigelsen i forslaget til § 18, stk. 1, tagehensyn til de bekymringer vedrørende visse specialproduktioner, som der ergivet udtryk for i forbindelse med begrænsninger i adgangen til at foretagejordbearbejdning og begrænsningerne i omlægning af fodergræsmarker?”

Svar:

I høringsfasen og under drøftelserne af lovforslaget er det blevet undersøgt, om de nyedyrkningsrelaterede tiltag kan give problemer i forhold til visse specialproduktioner. Idette arbejde har Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, væretinddraget.Jeg kan oplyse, at for så vidt angår kartoffelproduktion er det hensigten, at fristen forjordbearbejdning efter kartoffeldyrkning på sandjord rykkes frem fra 1. februar til 1.november, således at der gælder samme dato for kartoffeldyrkning på både sandjord oglerjord. Herved er bekæmpelse af spildkartofler fortsat mulig. DetJordbrugsvidenskabelige Fakultet vurderer, at miljøeffekten af den forslåede dato forjordbearbejdning efter kartofler på sandjord er begrænset i forhold til forudsætninger iaftalen om Grøn Vækst. Reglerne herfor vil blive fastsat på bekendtgørelsesniveau.
Hvis det viser sig, at der er tilsvarende problemer for andre specialafgrøder, vil derligeledes kunne tages højde herfor i den nærmere regulering.
Eva Kjer Hansen
/Christina Rughede
2