Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 36
Offentligt
770554_0001.png
770554_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 7. december 2009Sagsnr.: 670
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 3. december 2009stillet følgende spørgsmål nr. 9 vedrørende L 36 – Forslag til lov om ændring af lov omjordbrugets anvendelse af gødning og plantedække (Dyrkningsrelaterede tiltag), somhermed besvares.

Spørgsmål 9:

”Kan ministeren redegøre for, hvordan reglerne om begrænsning i adgangen til atforetage jordbearbejdning i visse tidsrum vil påvirke mulighederne for at nedvisneplantedække?”

Svar:

Det er hensigten at udnytte lovforslagets bemyndigelse til at fastsætte regler ombegrænsning i adgangen til at foretage jordbearbejdning forud for forårsåede afgrøder frahøst af forfrugt til 1. november på lerjord og 1. februar på sandjord. Det er hensigtenmed bemyndigelsen, at der vil blive fastsat bestemmelser, der giver mulighed for atnedvisne plantedækket på de berørte arealer før den 1. november.Fristen for at kunne nedvisne forventes fastsat til den 1. oktober. Dermed bliver detmuligt at behandle flerårige ukrudtsarter såsom kvik og tidsler om efteråret. Med ennedvisningsfrist den 1. oktober har Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, AarhusUniversitet, foreløbigt vurderet, at den miljømæssige effekt af tiltaget vil blive reduceretmed ca. 40 tons kvælstof i vandmiljøet. Dette skal ses i forhold til den samlede effekt afvirkemidlet på 840 tons kvælstof.
Effekten på de ca. 40 ton kvælstof vil indgå i de kommende forhandlinger om en grønomlægning af kvælstofreguleringen, som er forudsat i Grøn Vækst aftalen.
Eva Kjer Hansen
/Christina Rughede
2