For mindre end et år siden fremsatte Socialdemokratiet et forslag til folketingsbeslutning om sikring af rent drikkevand til danskerne.
Det gjorde Socialdemokratiet, bl.a.
fordi mange borgere i Danmark i længere eller kortere tid oplever, at deres drikkevand er forurenet.
Inden for de seneste år har vi set, at der har været problemer i Viborg, Studstrup, Rødby, Vojens, Herlufmagle, Bolderslev, Egå, Thune, Gundsømagle og på Møn.
Ja, man kunne sådan set fortsætte.
Og i Køgesagen fra 2007 var der tale om en meget alvorlig forurening, som gjorde op mod 100 mennesker syge i længere tid.
På den baggrund foreslog Socialdemokratiet i begyndelsen af 2009, at der skulle indføres dokumenteret drikkevandssikkerhed i alle vandforsyninger i Danmark, at der skulle indføres en national statistik, samt at man skulle sikre en løbende overvågning af danskernes drikkevand og vandkvaliteten, således at man straks kan slukke for drikkevandet, hvis der er tale om forurening af det.
Dokumentet drikkevandssikkerhed, som vi havde med, og som var vores beslutningsforslag her i foråret, er et ledelsessystem, der opstiller målsætninger for vandkvaliteten, og som indfører procedurer for, hvordan man kan dokumentere drikkevandssikkerheden og forebygge problemer ved systematisk at arbejde med at lukke sikkerhedshuller.
Det socialdemokratiske forslag omfattede alle vandforsyningsfaser fra indvinding af vandet over vandbehandling og distribution til forbrugernes vandhaner.
Folketinget var positiv over for det socialdemokratiske beslutningsforslag her i foråret, men ikke positiv nok til at stemme for det.
Det er jo sådan, at den politiske logik siger, at regeringen pr.
definition aldrig nogen sinde stemmer for oppositionens beslutningsforslag.
Selv om vi måske havde et forslag, der indebar, at jorden var rund, så ville man stemme imod.
Men vi var selvfølgelig glade for, at Folketinget var positiv over for det socialdemokratiske forslag.
På den baggrund glæder vi os i Socialdemokratiet over, at der med den her ændring i regeringens lovforslag rent faktisk bliver skabt den mulighed til at fastsætte krav til vandværkerne om kvaliteten af vandet.
Og jeg har også bemærket, at det klart tilkendegives, at en fastsættelse af de her regler, der skal sikre danskerne det rene drikkevand, skal ske i samarbejde med Folketingets partier.
Det er rigtigt, og det er vigtigt, men det er jo også nødvendigt, da Folketingets Miljøudvalg her efter sommerferien på Socialdemokratiets foranledning har skrevet en beretning, der sådan set også opfordrer ministeren og regeringen til at gøre det.
Men jeg vil i hvert fald glæde mig over, at der med det her lovforslag nu skabes hjemmel til at gennemføre det socialdemokratiske beslutningsforslag fra foråret og dermed sikre renere drikkevand til danskerne, og nu skal det så bare konkretiseres.
Men i beretningen, som blev skrevet her i sensommeren, gøres det også klart, at der er en teknologivinkel i det her, og den vil Socialdemokratiet til stadighed følge op på.