Retsudvalget 2009-10
L 49
Offentligt
758524_0001.png
758524_0002.png
758524_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
18. november 2009Strafferetskontoret2009-730-1017JEE42365
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 42 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven og lov om politiets virksomhed (Styrket ind-sats mod omfattende forstyrrelse af den offentlige orden m.v.) (L 49),som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. no-vember 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina LorentzenDehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 42 vedrørende forslag til lov om ændring af straffelo-

ven og lov om politiets virksomhed (Styrket indsats mod omfattende

forstyrrelse af den offentlige orden m.v.) (L 49):

”Vil ministeren yde teknisk bistand til udarbejdelse af et æn-dringsforslag, der skal sikre, at der i politiloven indsættes enhenvisning til retsplejelovens kapitel 43 a, ligesom der henvi-ses til retsplejeloven i andre love, der hjemler frihedsberøvel-ser uden for strafferetsplejen.”

Svar:

Et ændringsforslag som nævnt i spørgsmålet vil kunne udformes således:”ÆndringsforslagAf …, tiltrådte …:Til § 2

x)

I indledningen ændres ”ændring” til: ”ændringer”.

y)

Efter nr. 1 indsættes:

”2.

Efter§ 13indsættes:

Ӥ 13 a.

Politiets frihedsberøvelse efter reglerne i denne lov kan indbrin-ges for retten efter reglerne i retsplejelovens kapitel 43 a.””[Indsættelse af en udtrykkelig henvisning til reglerne om domstolsprøvel-se i retsplejelovens kapitel 43 a.]”Ændringsforslaget indebærer, at der i politiloven indsættes en udtrykke-lig henvisning til, at politiets frihedsberøvelse i medfør af politiloven kanbegæres indbragt for retten efter de særlige regler i retsplejelovens kapi-tel 43 a om prøvelse af administrativt bestemt frihedsberøvelse.Som der nærmere er redegjort for i besvarelsen af spørgsmål nr. 17 fraFolketingets Retsudvalg vedrørende lovforslaget, finder reglerne i rets-plejelovens § 43 a allerede efter gældende ret anvendelse på politiets ad-ministrative frihedsberøvelse efter reglerne i politiloven. Ændringsfor-slaget indebærer således ingen ændring i forhold til de regler, der gælderi dag om domstolsprøvelse af politiets frihedsberøvelse efter politiloven.2
Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. 58 fra FolketingetsRetsudvalg vedrørende lovforslaget, vil Rigspolitiet udsende retningslin-jer til politikredsene om, at der i alle tilfælde skal orienteres om adgan-gen til domstolsprøvelse af lovligheden af administrative frihedsberøvel-ser efter politiloven.Det kan tilføjes, at de udtrykkelige henvisninger, som i visse love findestil retsplejelovens kapitel 43 a om prøvelse af administrativt bestemt fri-hedsberøvelse, f.eks. i udlændingelovens § 34 a og § 37, så vidt ses eranvendt i tilfælde, hvor der samtidig fastsættes særlige regler i tilknyt-ning til en domstolsprøvelse efter reglerne i retsplejelovens kapitel 43 a,f.eks. med hensyn til de sager, som kan indbringes for retten, eller særli-ge regler om sagens indbringelse for og behandling ved retten.På den anførte baggrund kan Justitsministeriet på det foreliggende grund-lag ikke støtte et ændringsforslag som anført i spørgsmålet.
3