Skatteudvalget 2009-10
L 63 Bilag 18
Offentligt
772072_0001.png
772072_0002.png
J.nr. 2009-231-0025Dato: 8. december 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 63 – Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elek-tricitet, lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter ogforskellige andre love (Ændringer som følge af afgørelse istatsstøttesag m.m.).Hermed sendes kommentar til KPMGs henvendelse af 8.december 2009 på vegne af virksomheden AirLiquide (L63 - bilag 16).
Kristian Jensen/Lene Skov Henningsen

Henvendelsen:

På vegne af virksomheden AirLiquide kommenterer KPMG kommentaren til AGA A/S’sbrev af 27. november 2009.KPMG undrer sig over, at fremstilling af industrigasser ikke er en proces, der fortjener enlignende særlig afgiftsfritagelse, som er imødekommet den mineralogiske og metallurgiskeindustri, samt elektrolyse og kemisk reduktion i forbindelse medForårspakke 2.0.KPMG nævner, at efter energibeskatningsdirektivet er der mulighed for at afgiftsfritageelektricitet, såfremt udgifterne hertil udgør mere end 50 % af omkostningerne ved et pro-dukt.KPMG undrer sig over, at produktionen af industrigasser ikke skulle være en energiintensivproces.KPMG nævner, at Skatteministeriet må have overset det faktum, at denne produktion alenekan komme i betragtning til at blive omfattet af fritagelse, fordi mere end 50 % af varensomkostning vedrører elektricitet.KPMG anfører bl.a. også, at de kommende energiafgifter på danske gasproducerende anlægsandsynligvis vil medføre, at visse danske gasproducerende anlæg ikke klarer konkurrencenfra Sverige og Tyskland inden den bebudede undersøgelse af de energiintensive virksom-heders konkurrencesituation i 2012.

Kommentar:

Ifølge Skatteministeriets oplysninger gælder, at når den nye energiafgift på el til proces fraForårspakke 2.0er fuldt indfaset i 2013, bliver de virksomheder, som producerer industri-gasser, langt fra så hårdt belastet af de nye energiafgifter på proces som nogle af de andrevirksomheder med energintensive processer, som f.eks. papirfabrikkerne.Det er rigtigt, at efter energibeskatningsdirektivet er der mulighed for at afgiftsfritage elek-tricitet på betingelse af, at udgifterne hertil udgør mere end 50 % af omkostningerne ved etprodukt. Man skal dog have med i betragtningen, at udgiften til elektricitet defineres somden faktiske købsværdi af elektricitet. Det betyder, at de forholdsvis høje danske afgifter påelektricitet medregnes til udgiften, hvilket gør det meget lettere at opfylde betingelsen.Jeg finder, at der aktuelt ikke er grundlag for en afgiftslempelse til virksomheder, der pro-ducerer industrigasser.Jeg henviser i øvrigt til min kommentar til AGA A/S’s brev af 27. november 2009.
Side 2