Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
L 87
Offentligt
798974_0001.png
798974_0002.png
UdlændingeafdelingenUdlændingelovskontoret
Dato:Journalnummer:Sagsbehandler:
11. februar 201010/01422hbs

Besvarelse af spørgsmål nr. 2 ad L 87 stillet af Folketingets Integrationsudvalg til in-

tegrationsministeren den 25. januar 2010

Spørgsmål:

”Vil ministeren redegøre for den politiske begrundelse for det oprindelige lovforslag L 93(folketingsåret 06-07), som ligger til grund for dette lovforslag, og bekræfte, at sammebegrundelse stadig er gældende for indførelsen af indvandringsprøven.”Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).

Svar:

Indvandringsprøven blev indført ved lov nr. 379 af 25. april 2007 om ændring af udlændinge-loven og lov om aktiv socialpolitik (Indvandringsprøve, integrationseksamen, opholdstilladel-se med henblik på at søge beskæftigelse mv.). Loven gennemførte regeringens aftale af 20.juni 2006 med Dansk Folkeparti om fremtidig indvandring, som blev indgået i tilknytning tilVelfærdsaftalen.Af lovens forarbejder, jf. bemærkningerne til lovforslag nr. L 93 af 29. november 2006, afsnit2.2.1Krav om bestået prøve i dansk og viden om Danmark og det danske samfund,fremgårfølgende:”Særligt med hensyn til ægtefællesammenføring er formålet med indvandringsprøven atstyrke den enkelte udlændings muligheder for en vellykket og hurtig integration i det danskesamfund. Det må antages, at udlændinge, der består indvandringsprøven, vil være bedrerustet til at deltage i integrationsforløbet og blive integreret i det danske samfund. Udlændin-ge, der ikke kan bestå indvandringsprøven, må antages at have meget vanskeligt ved atgennemføre integrationsforløbet og blive integreret i Danmark. Indvandringsprøven vil væreet supplement til den danskuddannelse og det introduktionsprogram, der gives her i landet.Indvandringsprøven vil medvirke til at sikre, at den enkelte udlænding, der ønsker opholdstil-ladelse i Danmark, på et tidligt tidspunkt tager ansvaret for sin egen integration, og at den
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
pågældende kan dokumentere at have motivation til og et ønske om at blive en del af detdanske samfund.Med hensyn til religiøse forkyndere m.v. vil en bestået prøve medvirke til en øget forståelseaf samspillet mellem den pågældendes religiøse virke og det danske samfund. Religiøseforkyndere, der ikke kan bestå indvandringsprøven, må antages at have meget vanskeligtved at forstå de samfundsmæssige rammer for udøvelse af religiøst liv i Danmark.”Lovforslag nr. L 87, som jeg fremsatte for Folketinget den 10. december 2009, indeholderforslag om ændring af reglerne om prøven på nogle punkter. Lovforslaget ændrer ikke vedgrundlaget for eller formålet med indvandringsprøven, som den allerede er vedtaget af Fol-ketinget.
Side 2 af 2