Skatteudvalget 2009-10
L 112
Offentligt
827780_0001.png
827780_0002.png
J.nr. 2010-511-0046Dato: 15. april 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 112 - Forslag til Lov om ændring af kursgevinstloven og forskellige an-dre love (Harmonisering af beskatning af fordringer i danske kroner ogfremmed valuta og nedsættelse af beskatningen af kapitalindkomst m.v.)Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 35 af 9. april 2010. Spørgsmålet erstillet efter ønske af Jesper Petersen (SF).
Troels Lund Poulsen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 35:

Det bedes bekræftet, at en person, der ejer obligationer og fordringer i øvrigt anskaffet efterden 27. januar 2010, ved faldende kurser kan realisere et skattemæssigt tab ved overdragel-se af obligationerne og/eller fordringerne til et af personen ejet selskab til dagskurs, og ef-terfølgende tilbagekøbe de pågældende obligationer og fordringer til dagskurs.

Svar:

En person, der ejer obligationer og fordringer i øvrigt anskaffet efter den 27. januar 2010,kan ved faldende kurser realisere et skattemæssigt tab ved overdragelse af obligationerneog/eller fordringerne til et af personen ejet selskab til dagskurs, og efterfølgende tilbagekø-be de pågældende obligationer og fordringer til dagskurs. Et sådant salg og tilbagekøb vildog kun blive anerkendt skattemæssigt, hvis der må anses for at have været en reel kursri-siko i perioden mellem salget og tilbagekøbet. Har der ikke foreligget en reel kursrisiko,anerkendes transaktionerne ikke. I en sådan situation vil personen ikke have nogettabsfradrag.Det forhold, at der er fradrag for tab ved realisation (salg anerkendes), er imidlertid en na-turligt følge af, at gevinsten beskattes ved realisation. Således kunne der allerede i dag op-stå et tilsvarende problem for fremmedmøntede obligationer.Fradragsretten for tab skal ses som en naturlig følge af, at EU-problemet løses ved at op-hæve mindsterentereglen og indføre en generel beskatning af kursgevinster. Var problemeti stedet blevet løst ved en udbredelse af mindsterenten, ville ovennævnte problem ikke væreopstået. Til gengæld ville der være opstået et provenutab, og reglerne ville have ledt til enfavorisering af udenlandske papirer. Dette finder regeringen ikke ønskeligt.
Side 2