Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
L 117
Offentligt
797990_0001.png
797990_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
10. februar 2010
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 4. februar 2010 stillet følgende spørgsmål nr.5 (L 117), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra EigilAndersen (SF).
J.nr. 2009-0021387

Spørgsmål nr. 5:

”Hvordan vil ministeren kontrollere, at den selvstændige erhvervsdrivendes ar-bejdstid ikke er f. eks. 50%, selv om arbejdstiden kun må være 25%, når man mod-tager 75% af sygedagpengene?”

Endeligt svar:

Udfordringen for kommunen med at kontrollere omfanget af beskæftigelse for enselvstændig eksisterer allerede i dag.For at opfylde betingelserne for ret til sygedagpenge, skal den selvstændige haveudøvet selvstændig virksomhed i mindst 6 måneder, heraf den seneste måned forudfor sygefraværet. Beskæftigelse i virksomheden skal være udøvet i mindst halvde-len af den overenskomstmæssige ugentlige arbejdstid. Det svarer til 18 ½ timer omugen som minimum.Ved den selvstændiges anmodning om sygedagpenge skal den selvstændige afgiveoplysninger om den gennemsnitlige arbejdstid.Der er ikke et krav om, at kommunerne skal føre en dyberegående kontrol med, ombeskæftigelseskravet er opfyldt, men kommunen skal lave stikprøver, og hvorkommunen finder særlig anledning hertil, undersøge, om betingelserne er opfyldt.Kommunerne kan i den forbindelse forlange, at den selvstændige erhvervsdrivendeafgiver oplysninger, som sandsynliggør, at beskæftigelseskravet er opfyldt. Somdokumentation kan f.eks. fremlægges udskrifter fra toldmyndighederne, der visermomsbevægelserne i det seneste år, eller eventuelt driftsregnskaber, hvoraf frem-går, at der har været en væsentlig økonomisk aktivitet i virksomheden. Har der kunværet en ringe omsætning i virksomheden, kan den selvstændige ved fremlæggelseaf anden dokumentation godtgøre, at beskæftigelseskravet er opfyldt. Endviderekan der til vurdering af virksomheden indhentes oplysninger om f.eks. åbningstiderog udgifterne ved virksomheden.Derudover vil der i forbindelse med beregning af sygedagpengesatsen være grund-lag for at se nærmere på omfanget af beskæftigelsen i virksomheden. Det skyldes,
at sygedagpengesatsen for selvstændige beregnes på grundlag af arbejdsfortjene-sten ved virksomheden. Dokumentationen for arbejdsfortjenesten er som udgangs-punkt SKAT´s årsopgørelse.I forbindelse med kommunens sygeopfølgning skal den selvstændige udfylde et op-lysningsskema. På dette skema skal den sygemeldte oplyse, hvilke arbejdsfunktio-ner/opgaver den selvstændige udfører i virksomheden. Endvidere skal oplyses, omder er nogle af disse opgaver som den selvstændige kan udføre trods sygdommen.Endvidere vil det være en naturlig del af opfølgningssamtalerne mellem kommunenog den selvstændige, at kommunen spørger ind til omfanget af genoptagelsen afarbejdet i virksomheden.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2