Retsudvalget 2009-10
L 164
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
4. maj 2010Strafferetskontoret2009-730-1050RAJ41466
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 30 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven, retsplejeloven og lov om erstatning fra statentil ofre for forbrydelser (Ungdomskriminalitet) (L 164), som FolketingetsRetsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. april 2010. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Karen Hækkerup (S).
Lars Barfoed/Anne Kristine Axelsson
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 30 vedrørende forslag til lov om ændring af straffelo-
ven, retsplejeloven og lov om erstatning fra staten til ofre for forbry-
delser (Ungdomskriminalitet) (L 164):
”Hvordan vil ministeren sikre sig, at børn i voksenfængslerikke tager psykisk skade af at være anbragt i netop voksen-fængsler?”Svar:
Det følger af artikel 37 c i Børnekonventionen, at ethvert barn, der er be-røvet friheden, skal holdes adskilt fra voksne, medmindre en sådan ad-skillelse ikke anses for at tjene barnets tarv.Kravet om at adskille de unge fra voksne er således ikke et ubetingetkrav. På samme måde følger det af De Europæiske Fængselsregler, at derer sjældne tilfælde, hvor det ikke nødvendigvis tjener børn bedst at væreadskilt fra voksne, f.eks. hvis der er meget få børn i fængselssystemet.Som nævnt i den samtidige besvarelse af spørgsmål 24 fra FolketingetsRetsudvalg vedrørende lovforslaget er der særlige regler om behandlin-gen af unge i Kriminalforsorgens institutioner. Disse regler skal sikre, atde unge beskyttes mod uheldig påvirkning fra voksne. Samtidig skal reg-lerne sikre, at der tages særligt hensyn til de unge, således at de har mu-lighed for fællesskab, og således at der etableres særlige behandlingspro-grammer i form af undervisnings- eller aktiveringstilbud til de unge.Ved placeringen af unge varetægtsarrestanter skal der efter bekendtgørel-sen tages hensyn til institutionens aktuelle belægssammensætning og mu-lighederne for at iværksætte særlige behandlingsprogrammer. Den ungeskal placeres på en afdeling, hvor hensynet til at beskytte den unge moduheldig påvirkning fra medindsatte bedst tilgodeses, og den unge må ikkeuden godkendelse fra Direktoratet for Kriminalforsorgen dele opholds-rum med indsatte over 17 år. Personalet skal løbende overveje, om der erindsatte, som den unge kan have fællesskab med, og hvis dette ikke ermuligt i den pågældende institution, skal det overvejes at overføre denunge til en institution, hvor dette kan lade sig gøre.Unge varetægtsfængslede fra Københavnsområdet placeres på en afde-ling i Vestre Fængsel, hvor de er skærmet i forhold til de øvrige indsatte,og hvor de har egen gårdtur og eget fællesskab. Der er knyttet en pæda-gogisk assistent samt særlig socialrådgiver- og lærerbistand til afdelin-2
gen, og de unge har adgang til en gymnastiksal og et opholdsrum, hvorman samler de unge hver dag.Unge, som skal afsone i fængsel, anbringes som udgangspunkt i åbentfængsel på en særlig unge-afdeling i Statsfængslet i Jyderup. Afdelingenhar egne aktivitetsrum og tilbyder socialpædagogisk støtte i form af entværfaglig indsats, idet der til afdelingen, udover uniformeret personale,er tilknyttet socialpædagoger, psykologer, socialrådgivere, lærere og an-dre relevante fagpersoner.Unge, der skal afsone i lukket regi, anbringes fortrinsvis i en særlig afde-ling for unge i Statsfængslet i Ringe. Unge over 17 år med et særligt be-handlingsbehov, som ikke skønnes at ville dominere de yngre, kan efteren konkret vurdering også anbringes på afdelingen.Målet for ungeafdelingen i Statsfængslet i Ringe er at sikre en hensigts-mæssig og ordentlig afsoning for den lille gruppe unge, som ikke kanrummes andre steder. Desuden er målet at yde en individuel pædagogiskindsats i forhold til den enkelte, i det omfang det er muligt under de giv-ne forhold og tidsmæssige rammer. Udover fængselsbetjente er der knyt-tet særligt behandlingspersonale, skolelærer og beskæftigelsespersonaletil afdelingen. Afdelingen blev etableret i samarbejde med det daværendeFyns Amt, og som samarbejdspartner indgår også en åben døgninstituti-on, hvor de unge kan anbringes i udslusning fra fængslet.Med disse tilbud tilstræber Kriminalforsorgen at imødekomme de særligebehov hos de unge og mindske de ulemper, der kan være i forbindelsemed placering i Kriminalforsorgens institutioner.
3