Socialudvalget 2009-10
L 169
Offentligt
838592_0001.png
838592_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518
Dato: 4. maj 2010
E-mail [email protected]
EJB/ J.nr. 2010-795
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. april 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 77 (L169).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Marie Geisler Andersen(RV).
Spørgsmål nr. 77:”Mener ministeren, at der er tilstrækkeligt analytisk grundlag for at besluttedette lovforslag, når man f.eks. ikke ved, hvor mange mennesker, det omfat-ter, eller hvordan det vil få konkret indflydelse i forhold til den nødvendigekompensation og støtte til de borgere, der bliver omfattet af lovforslaget?”
Svar:
Princippet om sammenhæng mellem visitationskompetence og finansie-ringsansvar er hovedreglen og det bærende princip for den kommunale op-gavevaretagelse.Kommunerne har behov for redskaber til bedre styring af økonomien på detspecialiserede socialområde.Herunder har kommunerne ønsket at få bedre overblik over og dermed bed-re mulighed for økonomistyring i de situationer, hvor borgere er visiteret til etbotilbud m.v. i andre kommuner. Her har den oprindelige opholdskommune idag betalingspligten men ingen indflydelse på det videre sagsforløb og ser-viceniveau. Den betalende kommune har dermed dårlige budget- og øko-nomistyringsmuligheder.Det skal igen understreges, at forslaget ikke ændrer borgernes rettighederefter serviceloven, ligesom borgerne fortsat vil have klageadgang til de soci-ale nævn over afgørelser efter serviceloven. Den oprindelige opholdskom-
2
mune, der efter forslaget viderefører eller overtager handlepligten over for enborger i relation til hjælp efter serviceloven, skal administrere hjælpen efterde regler, der også gælder i dag, blot med kommunens eget serviceniveau.Kommunen skal således yde hjælp i samme omfang til de borgere, denovertager handlepligten for, som til de borgere, der bor i kommunen.For så vidt angår baggrunden for udformningen af lovforslaget henvises tilbesvarelsen af spørgsmål 55.
Benedikte Kiær/ Eva Pedersen