Socialudvalget 2009-10
L 169
Offentligt
838864_0001.png
838864_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518
Dato: 4. maj 2010
E-mail [email protected]
EJB/ J.nr. 2010-795
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. april 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 86 (L169).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Marie Geisler Andersen(RV).
Spørgsmål nr. 86:”Ministeren bedes give nogle konkrete eksempler på, hvordan ministerenmener, at der kan blive tale om ændrede beslutninger vedrørende indsatsentil gavn for den enkelte person med vedtagelsen af dette lovforslag?”
Svar:
Formålet med lovforslaget er at skabe sammenhæng mellem visitations-kompetence og finansieringsansvar på det specialiserede socialområde ogdermed give kommunerne bedre mulighed for at styre økonomien på detspecialiserede socialområde.Kommunerne har ønsket at få bedre overblik over og dermed bedre økono-mistyring i de situationer, hvor borgere er visiteret til et botilbud m.v. i andrekommuner, [herunder] således at kommunerne bedre kan forudse udgiftsud-viklingen. Her har den oprindelige opholdskommune i dag betalingspligtenmen ingen indflydelse på det videre sagsforløb og serviceniveau. Den beta-lende kommune har dermed dårlige budget- og økonomistyringsmuligheder.Et eksempel på, at forslaget giver en kommune bedre mulighed for økono-mistyring på det specialiserede socialområde, kunne som anført i besvarel-sen af spørgsmål 32 være en mindre kommune, der har visiteret et antalborgere til specialiserede botilbud i andre kommuner. Den visiterende kom-mune, der fortsat er betalingskommune, har vanskeligt ved at budgettereudgifterne til hjælp til disse borgere efter serviceloven korrekt, idet kommu-
2
nen først efterfølgende bliver bekendt med, at borgerens nye opholdskom-mune – f.eks. på grund af væsentlige ændringer i borgerens tilstand - harfundet grundlag for at træffe afgørelse om væsentlige ændringer i indsatsenover for den enkelte.Med den ordning, der foreslås ved L 169, vil det være den oprindelige op-holdskommune, som også er betalingskommune, der træffer afgørelse ved-rørende de pågældende borgere, og kommunen vil løbende have et bedreoverblik over sine udgifter på det specialiserede socialområde.
Benedikte Kiær/ Eva Pedersen