Retsudvalget 2009-10
L 185
Offentligt
837057_0001.png
837057_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
29. april 2010Strafferetskontoret2009-730-1047EHL40991
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 9 vedrørende forslag til lovom ændring af tv-overvågningsloven (Udvidelse af adgangen til tv-overvågning for boligorganisationer m.v. og idrætsanlæg) (L 185), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. april 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 9 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af tv-overvågningsloven (Udvidelse af adgangen til

tv-overvågning for boligorganisationer m.v. og idrætsanlæg) (L 185):

”Vil ministeren tage initiativ til at en evaluering af ordningen,således at vi får flere erfaringer med overvågningens effektog om kriminaliteten blot ”flytter ud af området”?”

Svar:

Det bemærkes indledningsvis, at der – som anført i afsnit 3.1.1 i de al-mindelige bemærkninger til lovforslaget – allerede i dag findes adskilligeforskningsresultater om effekten af tv-overvågning.Som det fremgår af afsnit 3.2.1 i lovforslagets almindelige bemærknin-ger, kan boligorganisationer mv. efter gældende ret foretage tv-overvågning af områder, hvortil der ikke er almindelig adgang, f.eks. af-låste cykel-, vaske- eller parkeringskældre. Desuden må private idrætsan-læg tv-overvåge på anlæggets område, f.eks. indgange og tribuner. Derhenvises til afsnit 3.3.1 i de almindelige bemærkninger til lovforslaget.Efter lovforslaget kan boligorganisationer mv. og private idrætsanlæg,når betingelserne herfor er opfyldt, få tilladelse til tillige at foretage tv-overvågning af visse arealer, hvortil der er almindelig adgang.Efter Justitsministeriets opfattelse er der med de foreslåede ændringer iadgangen til tv-overvågning ikke tale om en sådan udvidelse af den gene-relle adgang til at tv-overvåge, at der er grundlag for at iværksætte ensærlig evaluering heraf.Det bemærkes hertil, at det vil være forbundet med store vanskelighederaf metodemæssig karakter at undersøge effekten af denne udvidelse afadgangen til at tv-overvåge, da der vil være tale om geografisk megetspredte tiltag, hvor effekten af eventuelle øvrige lokale tiltag også kaninfluere og derfor bør kortlægges. En sådan undersøgelse, som også skalinkludere en eventuel flytteeffekt, vil være meget ressourcekrævende ogrisikerer samtidig at give resultater, som ikke med sikkerhed kan tolkes.
2