Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 36
Offentligt
777015_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 17. december 2009Sagsnr.: 670
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af december 2009stillet følgende spørgsmål nr. 12 vedrørende L 36 – Forslag til lov om ændring af lovom jordbrugets anvendelse af gødning og plantedække (Dyrkningsrelaterede tiltagm.v.), som hermed besvares.

Spørgsmål 12:

”Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af L 36 - samrådsspm. A og B den15. december 2009 redegøre for, hvorvidt kulstofoptaget indgår som et element iforbindelse med udregningen af omregningsfaktoren?”

Svar:

Det primære formål med ændringerne i L36 er at medvirke til, at målsætningen i GrønVækst aftalen om en reduktion på 19.000 tons kvælstof i vandmiljøet bliver nået.Den omregningsfaktor, der vil blive anvendt ved beregningen af, hvor mange hektar afet alternativt virkemiddel, der skal anvendes for at erstatte en hektar med efterafgrøder,skal derfor primært sikre, at kvælstofudvaskningsreduktionen forbliver uændret.I forbindelse med vurderingen af de alternative virkemidler vil der blive foretaget enhelhedsvurdering af miljøpåvirkningen, herunder vil hensyn til pesticid- ogklimaeffekten indgå.For så vidt angår kulstofoptaget ved de 3 alternative virkemidler, som der er størst videnom, kan jeg oplyse, at flerårige energiafgrøder i forhold til efterafgrøder vil have enmere positiv effekt på kulstofoptagelsen. Med hensyn til udtagning af jord vil dettebidrage med en større kulstoflagring i jorden i forhold til efterafgrøder.For handel med efterafgrøder vil effekten være neutral.
Eva Kjer Hansen/Christina Rughede