Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 37
Offentligt
770501_0001.png
770501_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 7. december 2009Sagsnr.: 2666Dok.nr.: 25292
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 12. november2009 stillet følgende spørgsmål nr. 1 (Alm. del) vedr. L 37 - Forslag til lov om ændringaf lov om journal over brug af plantebeskyttelsesmidler og eftersyn af udstyr tiludbringning af plantebeskyttelsesmidler i jordbruget. (Digital indberetning afsprøjtejournaler m.v.) som hermed besvares.

Spørgsmål 1:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 10/11-09 fra Landbrug & Fødevarer, jf.L 37 - bilag 3.”

Svar:

Landbrug & Fødevarer påpeger i deres henvendelse af 10. november 2009, at indberet-ningen af sprøjtejournalen vil betyde en øget administrativ byrde for erhvervet.Plantedirektoratet planlægger at tilrettelægge indberetningssystemet på en fleksibelmåde og i tæt dialog med erhvervet med henblik at minimere de administrative byrder.Det nye indberetningssystem skal kunne kommunikere med eksisterende elektroniskesystemer - både når der laves sprøjteplaner, og når der efter vækstperioden skalindberettes sprøjtejournaler.Derudover planlægger Plantedirektoratet, at indberetningssystemet skal kunne anvendessom en notesbog, hvor man løbende kan anføre pesticidforbruget, og hvor systemethjælper med relevante regnefunktioner.Lovforslaget har i forberedelsesfasen været sendt til Erhvervs- og SelskabsstyrelsensCenter for Kvalitet i Erhvervsregulering. Vurderingen herfra har været, at der samlet setikke vil blive tale om en øget administrativ byrde, idet indberetningskravet følges af endigital løsning, der gør det muligt at genbruge oplysninger.
Desuden foreslår Landbrug & Fødevarer, at grænsen for kravet om digital indberetningaf sprøjtejournalen hæves fra 25 hektar til 50 hektar.For at lette overgangen til digital indberetning, er der i lovforslaget lagt op til, at der ibekendtgørelsesform bliver givet en overgangsordning for landbrugsvirksomheder, derdyrker mellem 10 og 25 hektar. Disse virksomheder behøver tidligst at indberette digitalt5 år fra lovens ikrafttræden. Landbrugsvirksomheder under 10 hektar er ikke omfattet afreglerne.Det er min vurdering, at lovforslaget i tilstrækkelig grad sikrer, at ikke IT-paratevirksomheder får en passende tidshorisont, før kravet om digital indberetning kommer tilat gælde for dem.Finansieringen af de statslige omkostninger ved implementering og drift af blandt andetindberetningssystemet er besluttet som led i Grøn Vækst-aftalen.
Eva Kjer Hansen
/Anette Engelund Friis
2