Europaudvalget 2008-09
2938+2939 - Almindelige anl. Bilag 2
Offentligt
672275_0001.png
672275_0002.png
UDENRIGSMINISTERIETNordgruppen
JTEU, j.nr. 400.Y.2.Den 23. april 2009

Rådsmøde (almindelige anliggender og eksterne forbindelser)

den 27.-28. april 2009

SUPPLERENDE SAMLENOTAT

10. Ulovlig indvandring i Middelhavsområdet

KOM-dokument foreligger ikke.Nyt notat

1. Resumé:

På foranledning af Italien forventes problematikken om ulovlig indvandring at blive taget op på rådsmødet. Det-te spørgsmål drøftes løbende i Rådet for retlige og indre anliggender og en række tiltag er iværksat til bekæmpelseaf den ulovlige indvandring. Sagen vurderes ikke at have hverken lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konse-kvenser. Nærhedsprincippet er ikke relevant for sagen. Regeringen støtter generelt tiltag til bekæmpelse af ulovligindvandring i EU.

2. Baggrund

Primært på baggrund af de seneste begivenheder, hvor handelsskibet Pinar reddede 145 ulovli-ge indvandrere, der oplevede skibbrud, da de forsøgte at nå Europa, ønsker Italien at drøftespørgsmål om den ulovlige indvandring via Middelhavet på rådsmødet (almindelige anliggenderog eksterne forbindelser) den 27.-28. april 2009.Spørgsmålet om ulovlig indvandring blev senest drøftet på rådsmødet (retlige og indre anlig-gender) den 26.-27. februar 2009, hvor en række middelhavslande opfordrede til øget solidari-tet.

3. Hjemmelsgrundlag

Spørgsmålet om hjemmelsgrundlaget er ikke relevant.

4. Nærhedsprincippet

Da der er tale om en politisk drøftelse, har nærhedsprincippet ikke relevans for sagen.
1

5. Formål og indhold

Foranlediget af den konkrete sag om handelsskibet Pinar – såvel som andre aktuelle lignendesager – forventes en generel drøftelse af spørgsmålet om ulovlig indvandring til Europa viaMiddelhavet, herunder spørgsmålet om hvordan man kan gøre mere for at undgå de tragiskesituationer, hvor ulovlige indvandrere mister livet på vej til Europa via Middelhavet, og hvordanman forebygger, at den ulovlige indvandring finder sted. Der vil ligeledes kunne forventes endrøftelse af, hvilke lande der skal have ansvaret for at modtage ulovlige indvandrere, der bliversamlet op efter at have oplevet skibbrud på Middelhavet.

6. Europa-Parlamentets udtalelser

Europa-Parlamentet skal ikke høres om sagen.

7. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor

Da der alene er tale om en drøftelse, er spørgsmålet om gældende dansk ret ikke relevant.

8. Statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser

Sagen har hverken statsfinansielle, samfundsøkonomiske, miljømæssige eller forbrugerbeskyt-telsesmæssige konsekvenser for Danmark.

9. Høring

Sagen er sendt i skriftlig høring i Specialudvalget vedrørende Asyl- og Indvandringssamarbejdet(SPAIS) den 22. april 2009.

10. Regeringens foreløbige generelle holdning

Regeringen støtter generelt tiltag til bekæmpelse af ulovlig indvandring i EU.

11. Generelle forventninger til andre landes holdning

De andre landes holdninger til dagsordenspunktet kendes ikke på nuværende tidspunkt.

12. Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for

Udlændinge- og Integrationspolitik

Den konkrete sag, som Italien rejser, har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europa-udvalg og Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik.
2