Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 353
Offentligt
978112_0001.png
978112_0002.png
978112_0003.png
978112_0004.png
978112_0005.png
978112_0006.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1Sagsnr.: 2011-20-2301-00737/Dep. sagsnr. 9614Den 31. marts 2011FVM 885
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til EU-liste om fødevaretilsætningsstoffer til fødevarevarer – Bilag II i for-ordning (EF) nr. 1333/2008 (komitèsag)KOM-dokument foreligger ikke

Resumé

Ifølge forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer skal der opføres en EU-liste over alle fødevaretilsætningsstoffer og deres anvendelsesbetingelser. Der er tale om enoverførsel af de tilsætningsstoffer og deres anvendelsesbetingelser, der allerede findes i bila-gene til de tre direktiver om tilsætningsstoffer, der hidtil har været gældende i EU. Der erderfor som udgangspunkt ikke tale om en ændret anvendelse af fødevaretilsætningsstoffer. Li-sten vil blive udformet som en oversigt over fødevaregrupper, som man kender det fraFAO/WHOs Codex Alimentarius og den danske Positivliste. Formålet med listen er at gørereglerne mere klare. En vedtagelse af forslaget vurderes ikke at have nogen indvirkning påbeskyttelsesniveauet i Danmark og EU. Regeringen kan støtte forslaget.BaggrundKommissionen har fremsendt forslag til en EU-liste for de fødevaretilsætningsstoffer, der måanvendes til fødevarer, og deres anvendelsesbetingelser.Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10 og artikel 30, stk. 1 i Europa-Parlamentets ogRådets forordning (EF) 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer.Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fo-relægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget,såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden fortidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måne-
2der. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig for-slaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 8. april 2011.NærhedsprincippetDer er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derforregeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærheds-princippet.Formål og indholdI henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretil-sætningsstoffer skal alle godkendte tilsætningsstoffer og deres anvendelsesbetingelser overfø-res til en fælles EU-liste for tilsætningsstoffer.På nuværende tidspunkt findes reglerne i tre direktiver, nemlig sødestofdirektivet, farvestofdi-rektivet og diversedirektivet, og deres mange bilag. Det er ikke hensigten at ændre anvendel-sen af tilsætningsstoffer, men da overførelsen sker på baggrund af en fælles fortolkning, er dersket præciseringer af visse anvendelser. Der vil blive indført en overgangsperiode på 18 må-neder for at sikre, at fødevarer, der hidtil har været lovlige på baggrund af national fortolkningaf de tre tilsætningsstofdirektiver, kan blive tilpasset EU-listen.EU-listen ligner den danske Positivliste i sin opbygning. Alle fødevarer er inddelt i 17 fødeva-regrupper med en række undergrupper. For hver gruppe kan man se, hvilke tilsætningsstoffer,der må anvendes til de enkelte fødevarer og i hvilke mængder. Derudover skal EU-listen in-deholde beskrivelser af hver gruppe, så det er nemmere at indplacere produkter i den rigtigekategori.Alle tilsætningsstofanvendelserne i bilag II opfylder kravene i Europa-Parlamentets og Rådetsforordning (EF) 1333/2008, artikel 6, om fødevaretilsætningsstoffer.Det betyder, at de fødevaretilsætningsstoffer og deres anvendelsesbetingelser, der fremgår aflisterne i bilag II, skal overholde de generelle krav til tilsætningsstoffer, som er:at der er en teknologisk begrundelse for anvendelsen,at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarlig, ogat anvendelsen ikke vildleder forbrugeren.Nærværende forslag indeholder desuden godkendelse et enkelt nyt tilsætningsstof, en enkeltudvidet anvendelse af et allerede godkendt tilsætningsstof, begrænsninger for anvendelse afen række farvestoffer, forbud mod tre farvestoffer, samt nedsættelse af grænseværdier for far-vestoffet lycopen (E 160d).
3
Det nye tilsætningsstof basisk methacrylate copolymer er et overfladebehandlingsmiddel, dergodkendes til kosttilskud og fødevarer til særlig ernæring i fast form i en mængde på30mg/kg. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har den 10. februar 2010 ud-talt, at der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder med stoffet ved de foreslåede anvendel-ser. Basisk methacrylate copolymer får tildelt E-nummeret E 1205.Forslaget indeholder en revideret anvendelse af antiklumpningsmidlet siliciumdioxid (E 551),som i forvejen er godkendt til en række fødevarer. Scientific Committee on Food (SCF) harden 18. maj 1990 udtalt, at der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder med stoffet, og derer ikke fastsat en ADI-værdi (anbefalet daglig indtag). Udvidelsen gælder anvendelse af sili-ciumdioxid i salterstatninger, som typisk sælges i varme og fugtige medlemsstater.En række farvestoffer, der ikke længere anvendes i de fødevarer, hvortil de er tilladt, slettes ide fødevaregrupper, hvor de ikke længere er relevante. Det drejer sig om visse farvestoffer iaromatiseret forarbejdet ost, konserverede røde frugter, fiske og skaldyr/bløddyr -pasta, for-kogte skaldyr og bløddyr samt røget fisk.Derudover vil de tre farvestoffer beta-apo-8’-carotensyre (E 160f), canthaxanthin (E 160g) ogbrown FK (E 154) blive forbudt, da de ikke længere anvendes.For farvestoffet lycopen (E 160d) foreslås det at nedsætte grænseværdierne for anvendelse ien lang række fødevarer. Lycopen har i mange år været godkendt som fødevaretilsætnings-stof, og i 2009 blev lycopen fra tre forskellige kilder godkendt som novel food1. I forbindelsemed en ansøgning om godkendelse af lycopen under novel food reglerne, har Kommissionenhaft fokus på, at indtaget af lycopen kan blive for højt, og derfor bliver grænseværdierne nunedsat. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) vurderer, at med de nedsattegrænseværdier kan indtaget kun blive for højt for børn, hvis de indtager for meget lycopensom novel food.Af forslaget fremgår det, at Kommissionen på foranledning af Kommissionsbeslutning2010/561/EF om danske nationale grænseværdier for brugen af nitrit i visse kødprodukter,skal revurdere anvendelserne af nitrit i EU. Der skal være et forslag klar senest maj 2015.For så vidt angår farvestofferne quinolin gult (E 104), sunset yellow (E 110) og Ponceau 4R(E 124) fremgår det af forslaget, at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA’s)revurdering har vist, at nogle forbrugere kan overskride ADI (Anbefalet Dagligt Indtag).Kommissionen arbejder på et forslag om at reducere de gældende grænseværdier for stofferneog forventer at have et forslag klar til afstemning i juli 2011. Der har siden 20. juli 2010 væretkrav om, at produkter, der indeholder disse stoffer, skal mærkes med ”kan have en negativ1
Jf. Kommissionens beslutning 2009/362/EC, 2009/365/EC og 2009/355/EC
4indvirkning på børn”. Da man nu skal mærke med denne advarsel, forventer Kommissionen,at brugen af disse farvestoffer vil falde uafhængigt af en ændring af anvendelsesbetingelserne.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har i 2008 nedsat TWI (tolerabeltugentlig indtag) for aluminium. Da aluminium-holdige tilsætningsstoffer kan bidrage væsent-lig til indtaget af aluminium, arbejder Kommissionen på at nedsætte grænseværdierne foraluminium-holdige tilsætningsstoffer. Forslaget forventes klart i september 2011.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt forslaget som et led i forskriftsproceduren med kontrolGældende dansk retFødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, men da bilagene til forordningen ikke var udarbej-dede ved forordningens anvendelsesdato, den 20. januar 2010, fandt man det nødvendigt atbibeholde artikel 2, stk. 1-2 og stk. 4 med tilhørende bilag i Europa-Parlamentets og Rådetsdirektiv nr. 94/35/EF af 30. juni 1994 om sødestoffer til brug i levnedsmidler, artikel 2, stk. 1-6, og stk. 8-10 samt bilag I-V i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv nr. 94/36/EF af 30.juni 1994 om farvestoffer til brug i levnedsmidler og artikel 2, artikel 4 og bilag I-V i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv nr. 95/2/EF af 20. februar 1995 om andre tilsætningsstoffer tillevnedsmidler end farvestoffer og sødestoffer.Den danske Positivliste, der er en implementering af de nævnte direktiver, og som er en del afbekendtgørelse nr. 93 af 4. februar 2011 om tilsætninger mv. til fødevarer, finder derfor pånuværende tidspunkt anvendelse, men vil blive ophævet, når bilag II finder anvendelse.KonsekvenserForslaget har ikke nogen statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser, og indebæ-rer ikke administrative byrder for erhvervet.En vedtagelse af forslaget vurderes ikke at have nogen indvirkning på beskyttelsesniveauet iDanmark og EU, idet der er tale om en direkte overførsel fra allerede gældende EU-regler.Alle fødevaretilsætningsstoffer skal over de kommende år reevalueres for at evaluere stoffer-nes konkrete nuværende anvendelse. Reevalueringen er beskrevet i forordning (EF) nr.257/2010 og forventes at vare frem til 2020. Der er mulighed for, at reevalueringerne kan giveanledning til begrænsninger i anvendelsen af fødevaretilsætningsstoffer.Når EU-listen i bilag II finder anvendelse, vil danske regler på området blive ophævet. Be-kendtgørelse om tilsætninger mv. til fødevarer vil derfor blive tilpasset ved at Positivlisten ibilag 7 samt henvisninger hertil i bekendtgørelsen ophæves.
5HøringForslaget har været i høring via høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærkninger:Bryggeriforeningen har bemærket, at der i underkategori 14.2.1 om ”Beer and malt bevera-ges”, hvor Karamelfarve er tilladt, er indføjet ”only beer”. Bryggeriforeningen har tidligereanmodet Fødevarestyrelsen om, at bemærkningen ”only beer” slettes, da maltdrikke i en langårrække har været tilsat karamelfarve. Bryggeriforeningen har været i dialog med den europæ-iske bryggeriforening Brewers of Europe om problemstillingen, og Brewers of Europe har ef-terfølgende drøftet en mulig løsning med Kommissionen, som kan bestå i, at der indsættes enbeskrivelse af produktet i den descriptor, der udarbejdes til underkategorien.DI Fødevarer udtrykker tilfredshed med, at der nu kun er et dokument, hvilket fremmer læse-venligheden. Endvidere påpeger DI Fødevarer et problem med hensyn til indplacering af bør-nekosttilskud i fødevaregrupperne på bilag II samt anvendelsen af tilsætningsstoffet E307 tilfiskeolie.Landbrug & Fødevarer er kommet med redaktionelle bemærkninger, som er indsat direkte iforslaget.Fødevarestyrelsen har endvidere modtaget forslag til konkrete rettelser til de enkelte fødeva-regrupper og introduktionen i forslagets del A-B fra Landbrug & Fødevarer, DI Fødevarer,Danske Spiritusfabrikanter, Bryggeriforeningen og Danisco A/S.Derudover har Fødevarestyrelsen afholdt 2 møder med interessenter for at gennemgå de fore-løbige forslag til EU-listen.Regeringens foreløbige generelle holdningRegeringen forholder sig generelt positiv til forslaget, som vil medføre en mere harmoniseretfællesskabsregulering af fødevaretilsætningsstoffer, og som bygger på risikoanalyseprincip-perne, der blandt andet indebærer en videnskabelig vurdering af alle stoffer, der kan indebæreen sundhedsmæssig risiko.For de tre farvestoffer quinolin gult (E 104), sunset yellow (E 110) og ponceau 4R (E 124),for hvilke der er risiko for at nogle forbrugere overskrider ADI (anbefalet dagligt indtag), ar-bejder regeringen for, at grænseværdierne nedsættes hurtigst muligt. Regeringen ser derforfrem til Kommissionens forventede forslag om at revidere de gældende grænseværdier.Vedrørende høringssvaret fra Bryggeriforeningen om karamelfarver til maltdrikke, skal detoplyses, at regeringen arbejder for, at der indsættes en beskrivelse af produktet i den descrip-tor, som udarbejdes til underkategorien.
6Vedrørende høringssvaret fra DI Fødevarer vil regeringen arbejde for, at der foretages denødvendige ændringer i forhold til en mulig anden indplacering af børnekosttilskud i fødeva-regrupperne. Vedrørende bemærkningen fra DI Fødevarer om anvendelsen af tilsætningsstof-fer til fiskeolier, er det imidlertid regeringens holdning, at produktet er omfattet af fødevare-gruppe nr. 17 ”kosttilskud”, hvorfor der kan ske den pågældende ønskede tilsætning af tilsæt-ningsstoffer.Regeringen kan således støtte forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerDer foreligger ikke oplysninger om andre medlemsstaters holdninger til forslaget.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.