Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 463
Offentligt
1015436_0001.png
1015436_0002.png
1015436_0003.png
1015436_0004.png
1015436_0005.png
1015436_0006.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen/6. kontor/3.1/2.1Sagsnr.: 9614Den 24. juni 2011FVM 901
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGOm forslag til godkendelse af sødestoffet steviol glycosider til anvendelse i fødevarer vedændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (ko-mitésag)KOM-dokument foreligger ikke.

Resumé

Kommissionen har fremsat forslag om godkendelse af sødestoffet steviol glycosider i en rækkefødevarer. Godkendelsen er i overensstemmelse med den sundhedsmæssige vurdering fra denEuropæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) samt i overensstemmelse med Kommissio-nens øvrige kriterier om, at der skal være teknologisk begrundelse for anvendelsen, og at an-vendelsen ikke må vildlede forbrugeren. En vedtagelse af forslaget vurderes ikke at ville berø-re beskyttelsesniveauet i Danmark og EU. Regeringen kan således støtte forslaget.BaggrundKommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af godkendelse af sødestoffet steviol glycosider i enrække fødevarer.Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning(EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer.Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fo-relægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget,såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden fortidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måne-der. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig for-slaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
2
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 4. juli 2011.NærhedsprincippetForslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale omgennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.Formål og indholdFødevaretilsætningsstoffer godkendes på baggrund af konkrete ansøgninger fra fødevarepro-ducenter. En tilsætningsstofgodkendelse skal bygge på videnskabelige undersøgelser, som vi-ser, at der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder ved at bruge stoffet. I medfør af en kon-kret ansøgning om godkendelse af et fødevaretilsætningsstof er det nødvendigt at foretage enændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer. Med ved-tagelsen af dette konkrete forslag om godkendelse af sødestoffet steviol glycosider vil bilagetskulle udvides til også at omfatte godkendelse og anvendelsesbetingelser for det pågældendestof.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har den 10. marts 2010, på baggrund afen konkret ansøgning fra henholdsvis to sødestofproducenter og en fødevareproducent fastsaten ADI-værdi (acceptabelt dagligt indtag) for steviol glycosider. Steviol glycosider er et søde-stof, som findes i plantenStevia rebaudianabertoni og udvindes ved udtræk fra plantens bla-de. Steviol glycosider er op til 300 gange sødere end sukker og giver ingen kalorier, hvilketgør stoffet velegnet i sukkerreducerede produkter.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har i sin udtalelse konkluderet, at der errisiko for, at ADI kan overskrides ved de foreslåede anvendelser i ansøgningen. Herefter haransøger selv nedsat de tilsatte niveauer af steviol glycosider og Den Europæiske Fødevaresik-kerhedsautoritet (EFSA) har på den baggrund revurderet indtaget. Da dette stadig blev vurde-ret som værende for højt, og den største bidragsyder (produktgruppe) til indtaget af steviolglycosider var læskedrikke, har Kommissionen i forslaget yderligere begrænset anvendelsen ilæskedrikke, i forhold til ansøgningen. Niveauerne i det fremlagte forslag er fastsat således, atADI ikke overskrides.Steviol glycosider vil med en vedtagelse af forslaget få tildelt E-nummer E 960.Anvendelsen af steviol glycosider er derfor i overensstemmelse med de generelle krav til til-sætningsstoffer:- at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,- at der er en teknologisk begrundelse,- at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.
3UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt forslaget som led i forskriftkomitéproceduren med kontrol.Gældende dansk retForslaget vedrører ændring af bilag til en forordning. En vedtagelse af forslaget kræver ikkeimplementering og har ikke lovgivningsmæssige konsekvenser i Danmark, idet området over-ordnet er reguleret af en forordning, og dermed er reglerne umiddelbart anvendelige i Dan-mark.Fødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer. I medfør af forordningen skal der vedtages en fæl-lesskabsliste over godkendte tilsætningsstoffer og deres anvendelsesbetingelser. Fællesskabs-listen er ikke endelig vedtaget og offentliggjort. For at sikre muligheden for tilpasning til ud-viklingen har det i overgangsperioden været nødvendigt at bibeholde de bestemmelser og bi-lag i sødestofdirektivet1, farvestofdirektivet2og diversedirektivet3, som vedrører tilsætnings-stoffernes anvendelsesbetingelser.Den danske Positivliste om tilsætningsstoffer, der må anvendes til fødevarer og, som er en delaf bekendtgørelse nr. 93 af 4. februar 2011 om tilsætninger mv. til fødevarer, implementererde stadigt gældende bestemmelser i de nævnte direktiver. Positivlisten finder derfor anvendel-se indtil bilag II (fællesskabslisten) i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer finder anvendelse.KonsekvenserForslaget har ingen statsfinansielle konsekvenser.Anvendelsen af det nye sødestof lever op til Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets(EFSAs) anbefalinger for fødevaresikkerhed. De danske eksperter fra DTU Fødevareinstitut-tet støtter Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSAs) anbefalinger. En vedtagelseaf forslaget vurderes ikke at ville berøre beskyttelsesniveauet i Danmark og EU.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærkninger:N/P Sweet A/S mener, at steviol glycosider kan anvendes i en lang række eksisterende pro-dukter, hvor en kalorielet variant vil være interessant for forbrugeren. Samtidig anbefaler N/P
Artikel 2, stk. 1, 2 og 4 med tilhørende bilag i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv nr. 94/35/EF af 30. juni1994 om sødestoffer til brug i levnedsmidler.2Artikel 2, stk. 1-6, og stk. 8-10 samt bilag I-V i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv nr. 94/36/EF af 30. juni1994 om farvestoffer til brug i levnedsmidler.3Artikel 2, artikel 4 og bilag I-V i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv nr. 95/2/EF af 20. februar 1995 omandre tilsætningsstoffer til levnedsmidler end farvestoffer og sødestoffer.
1
4Sweet A/S, at sødestoffet også godkendes til produktgrupperne: Cider og Morgenmadspro-dukter.Landbrug & Fødevarer støtter godkendelsen af steviol glycosider, da Den Europæiske Føde-varesikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet, at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarlig.Mejeriforeningen under Landbrug & Fødevarer mener, at grænseværdien for steviol glycosi-der i mejeriprodukter bør sættes op til det dobbelte, da den foreslåede mængde er for lav tilfuldstændig sukkererstatning. Det vil heller ikke være muligt at fremstille produkter med ste-viol glycosider, der kan opnå Nøglehulsmærkning.Bryggeriforeningen støtter godkendelsen af steviol glycosider men mener, at grænseværdiernefor læskedrikke bør sættes op, da det med den foreslåede grænseværdien kun er muligt at er-statte 30-40 % af sukkerindholdet i læskedrikke. Derudover mener Bryggeriforeningen, atsteviol glycosider også bør godkendes til maltdrikke.DI Fødevarer støtter godkendelsen af steviol glycosider men mener, at grænseværdierne forlæskedrikke og nektar er for lave til at fremstille energi-reducerede produkter eller produkteruden tilsat sukker. Derudover mener DI Fødevarer, at steviol glycosider også bør godkendestil frugtfyldninger, remoncer og marcipanfyldninger i wienerbrød, samt i bløde boller medfedt- og sukkerindhold over 5 %. DI Fødevarer mener derudover, at navnet på sødestoffet børændres til ”steviol”.O. Kavli A/S støtter godkendelsen af steviol glycosider, men mener, at Den Europæiske Fø-devaresikkerhedsautoritets (EFSAs) fastsatte ADI-værdi er for lav, og at stoffet dermed børgodkendes i højere mængder.Kræftens Bekæmpelse støtter ikke forslaget, idet de mener, at Kommissionen ikke følger DenEuropæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSAs) anbefalinger. Kræftens Bekæmpelse me-ner derfor, at Kommissionen bør afvise ansøgningen, og at der i øvrigt ikke er behov for fleresødestoffer på markedet.Der er derudover indkommet høringssvar fra én privatperson, der støtter godkendelsen, menmener, at stoffer bør godkendes ubegrænset, og at selve planten, som sødestoffet udtrækkesfra, bør godkendes til fødevarer.Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for til-sætningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelse af tilsætningsstoffer sker udfra følgende kriterier:at der er et teknologisk behov for anvendelsen,at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarligt,
5at anvendelsen ikke vildleder forbrugeren.
Disse kriterier vurderes, på baggrund af udtalelser fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsau-toritet (EFSA) og DTU Fødevareinstituttet, at være opfyldt for så vidt angår de foreslåede an-vendelser af det nye tilsætningsstof.Regeringen noterer sig med tilfredshed, at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EF-SA) gentagne gange har vurderet sikkerheden og indtaget af steviol glycosider for at sikre, atde foreslåede anvendelser er sundhedsmæssigt forsvarlige.I relation til de afgivne høringssvar bemærkes, at fælles for høringssvarene fra NP Sweet A/S,Mejeriforeningen under Landbrug & Fødevarer, Bryggeriforeningen, DI Fødevarer og O.Kavli A/S er, at man mener, at steviol glycosider bør godkendes i højere mængder og i flerefødevarer, end det der fremgår af forslaget. Med hensyn til hvilke produktgrupper steviol gly-cosider godkendes til, er det ansøger, der har ansøgt om anvendelse i bestemte grupper, og deter ansøger, der har slettet enkelte grupper fra listen for at nedbringe indtaget.For så vidt angår høringssvaret fra O. Kavli A/S om, at den fastsatte ADI-værdi er for lav, ogat stoffet derfor bør godkendes i højere mængder skal det bemærkes, at ADI-værdien er fast-sat af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og støttes af eksperter fra DTUFødevareinstituttet.Heroverfor anfører Kræftens Bekæmpelse, at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet(EFSA) har fastsat en ADI-værdi, hvilket betyder, at stoffet ikke er sundhedsskadeligt, hvisdet indtages i mængder, der samlet ligger under denne værdi. Idet de foreslåede niveauer erunder ADI følger Kommissionens forslag derfor Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautori-tets (EFSAs) anbefalinger.Med de foreslåede niveauer er det ikke muligt at opnå en 100 % sukkererstatning, men det erstadigt muligt at opnå en 30 % sukkerreduktion. Det følger af forordningen om ernærings- ogsundhedsanprisninger, at for at kunne markedsføre produkter som sukkerreducerede, skal dersom minimum være tale om 30 % sukkerreduktion. Regeringen er af den holdning, at degrænseværdier, der fremgår af forslaget er tilpasset Den Europæiske Fødevaresikkerhedsauto-ritets (EFSAs) ADI-værdi, således at der ikke er risiko for, at forbrugerne får for høje mæng-der af stoffet. Det har været nødvendigt at nedsætte de grænseværdier, der oprindeligt var an-søgt om, men det er stadig muligt at opnå en 30 % sukkerreduktion i produkterne, og dermedfremhæve dette på produktet.I relation til høringssvaret fra Landbrug & Fødevarer om, at det ikke vil være muligt at frem-stille produkter med steviol glycosider, der kan opnå nøglehulsmærkning bemærkes, at dettefølger af betingelserne for at anvendes nøglehulsmærket. Produkter med sødestoffer kan gene-relt ikke benytte nøglehulsmærkningsordningen.
6
Med hensyn til DI Fødevarers forslag om at ændre navnet på steviol glycosider til ”steviol”,er navnet valgt, fordi det beskriver, hvad stoffet kemisk set er. Dette er almindelig procedurefor tilsætningsstoffer. Industrien har mulighed for at mærke stoffet med E-nummer i stedet forden specifikke betegnelse.Regeringen kan således støtte forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.