Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del EU-note E 30
Offentligt
950331_0001.png
950331_0002.png
950331_0003.png
950331_0004.png
EuropaudvalgetFolkeltingets repræsentant ved EU
Til:Dato:
Udvalgets medlemmer og stedfortrædere1. februar 2011
CAP-høring i Europa-Parlamentet 26. januar 2011
SammenfatningOnsdag den 26. januar mødtes repræsentanter fra en række af Europasstørste landbrugs- og fødevarer organisationer for at debattere Kommis-sions udspil til reformen af den fælles landbrugspolitik (CAP’en). Debat-ten blev arrangeret af Europa-Parlamentets landbrugsudvalg, hvis med-lemmer havde forberedt en række spørgsmål inden for tre temaer, somfølger Kommissionens udspil: Direkte betalinger, markedsforanstaltningerog udvikling af landdistrikterne.
Direkte betalingerFørste del af debatten omhandlede de direkte betalinger. Paneldeltagerne vari denne forbindelse enige om, at CAP’en fortsat skal bygge på en stærk1-søjle.Panelet repræsenterede både små og større landbrug, og deltagernevar derfor ikke overraskende uenige om, hvordan man sikrer en fair fordelingafdirekte betalinger.Centralt for denne diskussion er for det første, hvilke kriterier landbrug skalopfylde for at indgå i ordningen. Michael Dover som repræsenterede NGO-sammenslutningen ARC2020 foreslog en afskaffelse af det ’historiske kriteri-um’, som de ’gamle’ EU-medlemsstater er omfattet af. Arnd Spahn, fra EFAT,en føderation af landbrugs- og fødevareorganisationer, var enig og forklarede,at jobskabelse bør være et kriterium for direkte betalinger.
1/4
Formanden for Den Europæiske Landejer Organisation, ELO, Pirzio-BiroliCorrado, understregede derimod, at ordningen for direkte betalingerikkeskalændres, idet man risikerer at skabe indkomstustabilitet.Via Campesina, en fagforening for mindre landmænd som under høringen varrepræsenteret af Savigny Geneviéve, argumenterede i forlængelse heraf i enpressemeddelelse for, at det først kan komme på tale at regulere ordningenfor direkte betalinger, når man har fået indført en række tilstrækkelige mar-kedsforanstaltninger.COPAs præsident, Padraig Walshe, forklarede, at han er åben over for, atdirekte betalinger kan forbeholdes ’aktivelandmænd’,som Kommissionenhar foreslået i sit udspil. Han kritiserede dog begrebet for at være for løst, enkritik der også er blevet rejst af adskillige medlemmer af Europa-Parlament.Belgiens landbrugsminister, Sabine Laruelle, foreslog i denne forbindelse atanvende ennegativ definitionaf begrebet i onsdags, da hun var på besøg iEuropa-Parlamentets landbrugsudvalg.Et andet omdrejningspunkt i debatten om direkte betalinger var, hvorvidt derskal være etindkomstloftfor betalingerne, en såkaldt ’capping’ af støtten.Geneviève Savigny fra Via Campesina talte varmt for denne idé, mens CO-PA’s direktør, Walshe, mente, at en sådan ordning risikerer at ryste hele fun-damentet for europæisk landbrug, herunder skabe usikkerhed om beskæfti-gelsen i sektoren og underminere Europas høje fødevaresikkerhed. Corrado,formanden for Den Europæiske Landejer Organisation, ELO, udtalte, at et loftrisikerer at forværre EU’skonkurrenceevne.Walshe delte Corrados bekym-ring, og advarede ligeledes mod forringelse af EU’s konkurrenceevne. Hanfrarådede yderligere handelsliberalisering med Mercosur og Marokko og atstille flere nye’grønne krav’til EU’s landmænd.
MarkedsforanstaltningerAnden del af debatten omhandlede, hvordan EU stabiliserer sit råvaremarked,herunder hvorvidt nuværende værktøjer til at håndtere risici skal erstattes afnye. På baggrund af blandt andet mælkekrisen i 2009 foreslår Kommissioneni sin meddelelse strømligning og forenkling af nuværende markedsforanstalt-ninger samt nye instrumenter, der kan intervenere i markedet. Markedsforan-staltningerne udgjorde tidligere størstedelen af EU’s landbrugsbudget, meninstrumenterne anvendes i dag - og skal fortsat anvendes - udelukkende somsikkerhedsværktøjer ved større prisfald, ifølge Kommissions udspil.
2/4
Iratxe García Pérez, spansk Europa-Parlamentsmedlem fra den socialdemo-kratiske gruppe S&D, foreslog at oprette en EU-krisemekanisme, der kanhåndtere større prisfald, som i forbindelse med mælkekrisen i 2009.Corrado, Præsidenten for ELO, var enig i, at det kræver nye mekanismer atskabe stabilitet om EU’s fødevaremarked. For at undgå markedsspekulationbør EU i højere grad satse på at udvikle sit eget marked, fastslog Corrado.Flere paneldeltagerne var i øvrigt enige i, at EU’s høje krav til fødevaresikker-hed kan underminere den europæiske konkurrenceevne, og at det derfor ernødvendigt, at tredjelande, som ønsker at eksportere fødevarer til Europa,bliver pålagt at leve op til samme standarder. Denne udmelding blev støttet afblandt andre James Nicholson, britisk MEP for den konservative gruppe ECRog Lorenzo Fontana, italiensk MEP for den EU-skeptiske gruppe EFD.
Udvikling af landdistrikterneSidst i debatten gav paneldeltagerne deres bud på, hvordan CAP’en skalbehandle landdistrikterne og de såkaldte ’least favoured areas’, som i øvrigtblev foreslået omdøbt til ’regioner med høj naturværdi’.Michael Dower, talsmand fra ARC2020, foreslog en tættere koordinering i dennye finansieringsperiode mellem EU’s forskellige udviklingsfonde, en såkaldtstrategisk ramme, som skal forenkle og skabe synergi. I et fælles forslag fraNGO’erne samlet under ARC2020 foreslås det mere konkret, at CAP’enfremover erstattes af en fælles ’landbrugs, fødevarer og regional udviklings-fond’.Arnd Spahn fra EFAT tilføjede, at EU bør investere mere i forskningen om,hvordan man bedst udvikler ’least favoured areas’. Marit Poulsen, svenskMEP for den liberale gruppe ALDE, forklarede, at forbedringer af infrastrukturer den bedste måde at hjælpe de udsatte områder på.
Fakta:
Paneletbestod af:COPA & COGECA(paraplyorganisationer somblandt andet rummer Landbrug og Fødevarer),ECVC(EuropeanCordination via Campesina),CIAA(Conferederation of Food andDrink Industry),ELO(European Landowners Organization),ARC(Agricultural and Rural Convention),EFAT(European Federation offood, agriculture and tourism trade unions).
3/4
Med Lissabon-traktaten erEuropa-Parlamentetblevet medlovgiverpå den fælles landbrugspolitik.Albert Dess,tysk MEP for den kon-servative gruppe EPP, er udnævnt som parlamentets rapporteur.
Næste skridt i Europa-Parlamentet:7. februar:Europa-Parlamentet afholder enworkshop,hvor en ræk-ke forskere bredt vil diskutere CAP-reformen28. februar:RapporteuerAlbert Desspræsenterer sin rapport iLandbrugsudvalget.14. marts:Præsentation afforskningsprojekt om markedsforan-staltningeri Landbrugsudvalget. (tbc)11-12. april: Workshopom CAP-reformens prioritering afoffentligegoder(tbc)2. maj: Afstemningom Albert Dess' rapport i Landbrugsudvalget(tbc)7-8. juni: Afstemningom Albert Dess' rapport på plenarsamling (tbc)27. juni:Møde mednationale parlamentarikere.Invitationer forven-tes at blive sendt ud i starten af februar.
Med venlig hilsenAnn-Marie OlssonStagiaire
4/4