Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del
Offentligt
963063_0001.png
963063_0002.png
Folketingets Europaudvalg
København, den 25. februar 2011Sagsnr.: 9148FVM 872
Folketingets Europaudvalg har i brev af 2. februar 2011 stillet følgende spørgsmål nr.108 (EUU alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Ol-sen Dyhr (SF).

Spørgsmål 108:

”I en pressemeddelelse fra foreningen Afrika Kontakt fremgår det, at der måske er enforlængelse af EU's fiskeriaftale med Marokko på vej, som ikke er en genforhandling afden oprindelige aftale, men blot en teknisk forlængelse af den nuværende aftale. Kanministeren bekræfte, at han vil arbejde imod en sådan teknisk forlængelse og samtidigbekræfte, at Danmark stadig kun kan støtte en fiskeriaftale med Marokko, hvis Vestsa-haras befolkning kan drage fordel af en sådan aftale. Pressemeddelelsen findes på Afri-ka Kontakts hjemmeside på følgende adresse:http://www.sydafrika.dk/forl%C3%A6ngelse-af-eu%E2%80%99s-fiskeriaftale-med-marokko-udenom-europaparlamentet”

Svar:

På rådsmødet (landbrug og fiskeri) den 21. februar 2011 blev en henstilling om at be-myndige Kommissionen til at indlede forhandlinger om en etårig fornyelse af fiskeri-protokollen med Marokko vedtaget med kvalificeret flertal. Danmark, Sverige og Stor-britannien stemte imod forslaget, mens Tyskland og Finland afstod fra at stemme.Regeringen har i forbindelse med forhandlingerne vedrørende henstillingen understre-get, at vi fra dansk side lægger afgørende vægt på, at der fremlægges dokumentationfor, at fiskeripartnerskabsaftalen er til fordel for Vestsaharas lokalbefolkning, førendKommissionen bemyndiges til at indlede forhandlinger om en længerevarende fornyelseaf fiskeriprotokollen. Ligeledes skal det sikres, at der er tid til, at Rådet modtager ogevaluerer en vurdering fra Kommissionen.Førend Kommissionen bemyndiges til at indlede forhandlinger om en længerevarendefornyelse af fiskeriprotokollen vil vi fra dansk side lægge afgørende vægt på, at der
fremlægges dokumentation for, at fiskeripartnerskabsaftalen er til fordel for Vestsaharaslokalbefolkning.Regeringen vil i de videre drøftelser fortsat arbejde for de principper, der blev fremlagtpå samrådet om fiskeripartnerskabsaftaler i Folketingets Fødevareudvalg den 12. januar2011.
2