Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del
Offentligt
939222_0001.png
939222_0002.png
939222_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
23. december 2010Det InternationaleKontor2010-155-0438CAJ40305

Spørgsmål nr. 22 fra Folketingets Europaudvalg (Alm. del):

”Vil ministeren redegøre for arbejdet i den stående komité fordet operationelle samarbejde om den indre sikkerhed, somEuropa-Parlamentet og de nationale parlamenter ifølge TEUFartikel 70 skal underrettes om?”

Svar:

1. Det fremgår af artikel 71 i TEUF (Traktaten om den Europæiske Uni-ons Funktionsmåde), der blev indsat med Lissabon-traktaten, at Rådetskal nedsætte en stående komité (COSI), der skal sikre, at det operatio-nelle samarbejde om den indre sikkerhed fremmes og styrkes i Unionen.Det fremgår endvidere af den nævnte bestemmelse, at repræsentanter forUnionens berørte organer, kontorer og agenturer kan inddrages i komité-ens arbejde, og at Europa-Parlamentet og de nationale parlamenter holdesunderrettet om arbejdet.2. På rådsmødet (retlige og indre anliggender) den 25. februar 2010 ved-tog Rådet en rådsafgørelse om COSI’s oprettelse og arbejdsopgaver.Det fremgår af rådsafgørelsen, at COSI’s hovedopgave er at lette, frem-me og styrke koordineringen af medlemsstaternes operationelle aktivite-ter rettet mod den indre sikkerhed. Dette drejer sig bl.a. om aktiviteterinden for politi- og toldområdet, beskyttelse af de ydre grænser og retligtsamarbejde i straffesager med relevans for det operationelle samarbejdeom EU’s indre sikkerhed.COSI har endvidere til opgave at vurdere den overordnede ledelse og ef-
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
fektivitet af det operationelle samarbejde og sammenhængen med de ak-tiviteter, der gennemføres af Eurojust, Europol, Frontex og andre rele-vante EU-aktører.COSI skal også – bl.a. sammen med den Udenrigs- og Sikkerhedspoliti-ske Komité – bistå Rådet ved udøvelsen af den såkaldte ”solidaritetsbe-stemmelse”, der er fastsat i artikel 222 i TEUF. Denne bestemmelse in-debærer, at Unionen og medlemsstaterne skal handle i fællesskab på etsolidarisk grundlag, hvis en medlemsstat udsættes for et terrorangreb el-ler er offer for en naturkatastrofe eller en menneskeskabt katastrofe.
COSI skal derimod ikke deltage i forberedelse af vedtagelse af retsakter,men vil dog have lejlighed til at udtale sig om og eventuelt komme medanbefalinger til nye retsakter. COSI inddrages heller ikke i gennemførel-se af nationale operationer som f.eks. konkrete politiaktioner.3. Det første møde i COSI blev afholdt den 11. marts 2010, og der er si-den afholdt yderligere fem møder.De første møder blev i vidt omfang benyttet til drøftelser om COSI’sfremtidige arbejdsområde og rolle i forhold til andre rådsgrupper samtvedtagelse af et arbejdsprogram for arbejdet under den nuværende for-mandskabstrio. Møderne omfattede endvidere drøftelser om bl.a. styrk-else af samarbejdet mellem EU-aktørerne på området for retlige og indreanliggender, implementering af EU’s interne sikkerhedsstrategi og enoverordnet evaluering af en fælles told- og politioperation, som med-lemsstaterne gennemførte i begyndelsen af juni 2010.I løbet af det belgiske formandskab (2. halvår af 2010) har COSI bl.a.behandlet forslag om en håndbog for fælles politioperationer samt enEU-politikcyklus for organiseret og alvorlig kriminalitet, der via en fler-årig analysemodel skal gøre gennemførelsen af EU’s initiativer mod or-ganiseret og alvorlig kriminalitet mere effektiv og sammenhængende.COSI har under det nuværende belgiske formandskab endvidere drøftetbl.a. gennemførelsen af EU’s narkotikahandlingsplan og indsatsen modbekæmpelse af illegal indvandring samt implementering af EU’s internesikkerhedsstrategi.Det forventes, at COSI under det ungarske EU-formandskab bl.a. vildrøfte initiativer om styrket koordinering og nye metoder i indsatsen mod2
organiseret kriminalitet, herunder navnlig cyberkriminalitet. Det forven-tes også, at Kommissionens kommende forslag om implementering afEU’s solidaritetsbestemmelse vil blive drøftet i COSI.
3