Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del
Offentligt
940852_0001.png
Folketingets EuropaudvalgChristiansborg
Finansministeren
Svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 44 af 15.november 2010 (Alm. del - § 6) stillet efter øn-ske fra Pia Olsen Dyhr (SF).

Spørgsmål:

AGF-rapporten lægger stor vægt på private kilder, samtidigt ved vi af erfaring,at private investeringer primært går til de store udviklingslande og ikke de fattigstelande, og at det er svært at tiltrække private investeringer til tilpasningsprojekter.Vil ministeren arbejde for, at EU sikrer at det bliver offentlige midler,der skal bruges i de fattigste lande og til tilpasning?

Svar:

Private kilder er en væsentlig del af international klimafinansiering. Uden privatfinansiering er det ikke realistisk at nå målet på de 100 milliarder USD i 2020 tilklimafinansiering. Det er korrekt, at private midler formentligt kun i begrænsetomfang vil tilflyde de fattigste lande og tilpasningsaktiviteter , men i det omfangdet finder sted, er det positivt. Derfor er det også klart, at den offentlige finansie-ring bl.a. skal gå til tilpasning.Støtte til reduktionsprojekter er væsentligt for at medvirke til at begrænse fremti-dige udledninger og dermed medvirke til at begrænse behovet for yderligere til-pasningsprojekter. Offentlig finansiering kan samtidig være med til at generereprivate investeringer. Offentlig klimafinansiering bør derfor både rettes mod re-duktions- og tilpasningsprojekter.Den danske opstartsfinansiering går til både reduktions- og tilpasningsprojekter ide fattigste lande.Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk