Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del
Offentligt
940862_0001.png
Folketingets EuropaudvalgChristiansborg
Finansministeren
Svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 46 af 15.november 2010 (Alm. del - § 6) stillet efter øn-ske fra Pia Olsen Dyhr (SF).

Spørgsmål:

Hvordan vil ministeren agere i en diskussion vedrørende en finansiel transaktions-skat, som AGF-rapporten også tager op?

Svar:

Regeringen finder, at der er en række væsentlige problemer med at indføre en skatpå finansielle transaktioner (Tobin-skatter o.l.). En skat vil ikke kun ramme finan-sielle virksomheder, men vil bredt ramme alle aktørers brug af de finansielle mar-keder, og selv en lille skat på finansielle transaktioner kan således nedsætte volu-men og likviditet på de finansielle markeder til skade for virksomheder, borgere,investorer o.l. Desuden vil det være svært at undgå, at en finansiel transaktionsskatmedfører, at finansielle transaktioner flytter til lande, som ikke gennemfører oghåndhæver skatten, med mindre der er tale om en global aftale, der omfatter alleverdens lande - herunder også skattely. En så omfattende global aftale er aktuelturealistisk.Desuden har praktiske erfaringer med en finansiel transaktionsskat fx fra Sverigevist, at de nævnte ulemper indtraf, og at provenuet af skatten var væsentligt min-dre end ventet.Med mindre der kan findes en holdbar løsning på ovennævnte problemer, er rege-ringen på den baggrund skeptisk over for en skat på finansielle transaktioner. Re-geringen er dog indforstået med, at sagen undersøges nærmere i ECOFIN-regi.Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk