Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del
Offentligt
934943_0001.png
934943_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN

Besvarelse af spørgsmål 71 alm. del stillet af Folketingets Europaud-

valg den 1. december 2010 efter ønske fra Pia Adelsteen (DF)

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere artiklen ”EU truer danske flekslån” påJyllands-Postens hjemmeside den 1. december 2010 og i sin besvarelseredegøre for, hvad han agter at gøre for at sikre de danske flekslån.

Svar:

Basel-komitéen fremsætter ved udgangen af 2010 en række forslag til atstyrke kapital- og likviditetsstandarderne for kreditinstitutter (banker ogrealkreditinstitutter). Standarderne vil blive implementeret i EU via enrevision af kapitalkravsdirektivet (CRD IV), der aktuelt forventes fremsati første halvår af 2011.Regeringen støtter generelt skærpede kapital- og likviditetsregler for ban-kerne, der kan stramme op på de svagheder i reguleringen, som krisen harafdækket. Der er imidlertid en række elementer i de kommende forslag,der udgør en udfordring for det danske realkreditsystem, herunder forrentetilpasningslånene (flekslån).Regeringen arbejder hårdt for at gøre opmærksom på de uhensigtsmæssi-ge konsekvenser, der kan være for dansk realkredit som følge af forslage-ne. Regeringen har derfor gennem længere tid været i tæt dialog med be-slutningstagere i både Basel-komitéen og i EU-Kommissionen og centra-le EU-lande om problemstillingen.EU-kommissær Michel Barnier har for nyligt sendt et brev til Folketingetomkring spørgsmålet om dansk realkredit, jf. omtalen i artiklen på Jyl-lands-Postens hjemmeside. Regeringen har med tilfredshed noteret sig, atkommissæren i sit brev understreger, at danske realkreditobligationer harudvist bemærkelsesværdig robusthed, og at det danske realkreditsystemderfor bør bevares.Kommissær Barnier anfører imidlertid også betænkeligheder ved rentetil-pasningslån, da de efter hans mening påfører almindelige boligejere enrenterisiko, de ikke kan styre. Regeringen finder, at kommissæren dermedundervurderer de danske husholdninger, som har klaret sig godt gennemkrisen. Rentetilpasningslån giver de danske boligejere en valgmulighed iforbindelse med boligfinansiering, som regeringen ikke ønsker at fjerne.Det bemærkes, at netop de regler, der kan give problemer for rentetilpas-ningslånene, ikke forventes at skulle gælde fra 2015 som de øvrige regler,
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
ligesom det ikke er afgjort, om de overhovedet vil blive indført. Kommis-sionen vil i 2015 evaluere behovet for sådanne regler og først på dettetidspunkt om nødvendigt fremsætte forslag om indførelse heraf med virk-ning fra 2018.