Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del
Offentligt
947965_0001.png
947965_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN

Besvarelse af spørgsmål 76 alm. del stillet af Europaudvalget den 10.

december 2010 efter ønske fra Kim Mortensen (S).

Spørgsmål:

Finder regeringen det i orden, at forvaltningen af socialfondsmidlernegrundet statsstøttereglerne, i praksis modarbejder mulighederne for, at ak-tører kan bidrage til at leve op til den Europæiske Socialfonds klare mål-sætninger og EU2020 strategien?

Svar:

Reglerne om statsstøtte følger direkte af Traktaten om den EuropæiskeUnions Funktionsmåde samt af afledt ret vedtaget af Kommissionen ellerRådet. Regeringen har ikke mulighed for at ændre statsstøttereglerne,herunder reglerne for beregning af støttens størrelse, jf. besvarelsen afEuropaudvalgets spørgsmål 77 alm. del.Som nævnt i besvarelsen af Europaudvalgets spørgsmål 72 alm. del ude-lukker det danske socialfondsprogram ikke bestemte typer eller grupperaf aktører fra at ansøge om tilskud. Fysiske og juridiske personer, herun-der virksomheder og nonprofitorganisationer, har adgang til at søge omstrukturfondsmidler. Heller ikke statsstøttereglerne indeholder nogenform for diskrimination mellem typer af støttemodtagere.Forvaltningen af socialfondsmidlerne i Danmark sker i henhold til detprogram, der gælder for disse midler. Socialfondsprogrammet ”Flereogbedre job”konkretiserer rammerne for at gennemføre et projekt med til-skud fra EU's Socialfond i Danmark. Programmet falder ind under detfælles europæiske mål om regional konkurrenceevne og beskæftigelse,som geografisk omfatter hele Danmark og er godkendt af Kommissionen.Projekterne skal understøtte udviklingen inden for de fire følgende ind-satsområder, som har særlig betydning for vækst, konkurrenceevne ogbeskæftigelse i en videnøkonomi: Udvikling af menneskelige ressourcer,etablering og udvikling af nye virksomheder, innovation, videndeling ogvidenopbygning samt anvendelse af ny teknologi.Når de enkelte projekter skal vurderes, vil der også blive taget en rækketværgående hensyn til bl.a. ligestilling og miljø, byer og yderområder.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Europa 2020 strategien indeholder tre gensidigt forstærkende prioriteter:Intelligent vækst: Udvikling af en økonomi baseret på viden oginnovationBæredygtig vækst: Fremme af en mere ressourceeffektiv, grønne-re og mere konkurrencedygtig økonomiInklusiv vækst: Fremme af en økonomi med høj beskæftigelse,der sikrer social og geografisk samhørighed.
De aktuelle indsatsområder under socialfondsprogrammet 2007-2013 ersåledes inden for rammerne af Europa 2020 strategiens prioriteter.