Ministeren bedes - i forlængelse af svaret på spørgsmål 9 EUU alm. del - oplyse, hvad der er den indholdsmæssige begrundelse for, at et projekt for ledige støttet med midler fra Den Europæiske Socialfond, forestået af en non-profit-organisation rammes af statsstøtteregler, mens projekter med kompetenceløft af ansatte i virksomheder ikke betragtes som statsstøtte? Ministeren bedes i den forbindelse beskrive den indholdsmæssige forskel og ikke blot henvises til, at der for ansatte er en gruppefritagelse, men ikke for ledige.
Spørgsmålet skal ses i lyset af, at når der søges midler til at give en ledig et kompetenceløft og hjælpe vedkommende tilbage i beskæftigelse, så går støtten til at opkvalificere den enkelte. En enkelt virksomhed gavnes ikke heraf, så der er tale om statsstøtte. I fortolkningen af statsstøttereglerne er det så den private aktør – her en non-profit-organisation – der anses for at modtage statsstøtte.
Hvis der via Socialfonden derimod ydes støtte til opkvalificering af ansatte i en eller flere virksomheder, hvor man reelt kan sige, at denne opkvalificering af de ansatte medarbejdere ikke blot gavner den enkelte, men også den enkelte virksomhed, så er der i fortolkningen af statsstøttereglerne ikke tale om statsstøtte til den/de pågældende virksomhed(er), hvad der logisk set forekommer uforståeligt i forhold til situationen for ledige. Som aktør – er en non-profit-organisation heller ikke omfattet af statsstøttereglerne, selvom den opgave, som aktøren løser, ikke er forskellig i de to tilfælde med indsats for ledige og ansatte. Ministeriet bedes forklare den logik, der hersker i en dansk og i en EU-sammenhæng i forfold til dette.
Dato: 10-12-2010
Status: Endeligt besvaret
Emne:
tilskud, konkurrence, regioner, socialpolitik