Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
B 103
Offentligt
1005646_0001.png
1005646_0002.png
1005646_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
31. maj 2011Strafferetskontoret2011-730-1341AEC41326
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til fol-ketingsbeslutning om elektronisk fodlænke for varetægtsfængslede ogved udslusning af afsonere med længere frihedsstraffe (B 103), som Fol-ketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 29. april 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Adelsteen (DF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

folketingsbeslutning om elektronisk fodlænke for varetægtsfængsle-

de og ved udslusning af afsonere med længere frihedsstraffe (B 103):

”Hvilke kriterier har England for varetægtsfængsling, herun-der sammenlignet med de danske regler.”

Svar:

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Justitsministeriet via Uden-rigsministeriet indhentet en udtalelse fra den danske ambassade i Lon-don, der har oplyst følgende:”Politiet kan tilbageholde en person i op til 36 timer uden tilta-le. Dette kan forlænges af retten op til 96 timer, hvis det skøn-nes nødvendigt for efterforskningen.En person, der er sigtet for en kriminel handling, skal stilles foren domstol senest dagen efter anholdelsen. Hvis næste dag eren søndag, juledag eller langfredag, skal personen stilles for endommer senest den dernæst efterfølgende dag.Regler for varetægtsfængslingEn domstol i England skal som udgangspunkt løslade, evt. modkaution, en sigtet person, der afventer retssag. Hvis personenløslades, kan der kun kræves kaution eller andre foranstaltnin-ger så som elektroniske fodlænker, hvis domstolen uden dissetiltag ville have varetægtsfængslet personen i henhold til ne-denstående kriterier.I følgende tilfælde kan en domstol tillade varetægtsfængsling:Hvis det er bevist, at der er en substantiel risiko for en af føl-gende:a) At personen ikke vil møde op i retten/hos politiet pådet påkrævede tidspunkt;b) At personen vil begå en kriminel handling, mens den-ne er løsladt;c) At personen vil påvirke vidner eller på anden mådemodarbejde opklaringsarbejdet.Derudover kan en person varetægtsfængsles, hvis den kriminel-le handling, personen er anklaget for, blev begået, mens denneperson var løsladt med tiltale i en anden sag.Varetægtsfængsling kan også foretages for at beskytte den til-talte mod sig selv.2
Reglerne om varetægtsfængsling finder også anvendelse pådømte, der afventer strafudmåling.Undtagelse fra udgangspunktet om, at tiltalte skal løsladesDer er indført en undtagelse fra, at en domstol som udgangs-punkt skal løslade personer, med mindre ovennævnte forholdgør sig gældende. Det drejer sig om personer, der står sigtet foren meget alvorlig forbrydelse så som mord og voldtægt, ogsom tidligere har været dømt for en af disse meget alvorligeforbrydelser.I disse tilfælde vendes hovedreglen om, således at domstolensom udgangspunkt skal varetægtsfængsle pågældende. Der kankun i ganske særlige tilfælde ske løsladelse af disse personer.TidsbegrænsningAfhængig af hvilken ret sagen skal køre ved, kan varetægts-fængslingen vare i op til 56 eller 70 dage inden fastsættelsen afdatoen for retssagen. En person kan varetægtsfængsles i op til182 dage fra anholdelsen til starten af retssagen.”
3