Udvalget for Forretningsordenen 2010-11 (1. samling)
B 52 Bilag 2
Offentligt
985192_0001.png
985192_0002.png
985192_0003.png
Til beslutningsforslag nr.B 52
Folketinget 2010-11
Betænkning afgivet af Udvalget for Forretningsordenen den 7. april 2011
Betænkningover
I Forslag til folketingsbeslutning om ministres pensionsvilkår[af Frank Aaen (EL) m.fl.]
II Forslag til folketingsbeslutning om folketingsmedlemmers pensionsvilkår[af Frank Aaen (EL) m.fl.]
III Forslag til folketingsbeslutning om folketingsmedlemmers eftervederlag[af Frank Aaen (EL) m.fl.]1. UdvalgsarbejdetBeslutningsforslagene blev fremsat den 11. januar 2011 ogvar til 1. behandling den 4. februar 2011. Beslutningsforsla-gene blev efter 1. behandling henvist til behandling i Udvalgetfor Forretningsordenen.MøderUdvalget har behandlet beslutningsforslagene i 2 møder.SpørgsmålUdvalget har stillet 2 spørgsmål til Folketingets formand,som denne har besvaret.2. Indstillinger og politiske bemærkningerEtflertali udvalget (Venstres, Socialdemokratiets, Socia-listisk Folkepartis, Det Konservative Folkepartis og RadikaleVenstres medlemmer af udvalget) indstiller forslagene tilfor-kastelse.Flertallet bemærker, at de gældende regler for vederlag,eftervederlag og pension for ministre og folketingsmedlem-mer er en del af en bred politisk aftale fra 1999, hvor en rækkemodsatrettede hensyn blev afvejet for at sikre vilkår, der i ri-melig grad kan sammenlignes med fratrædelsesbetingelser forledende stillinger i den private sektor.Der er allerede med velfærdsreformforliget i 2006 tagethøjde for, at forhøjelsen af tilbagetrækningsalderen i forholdtil efterløn og folkepension vil blive ledsaget af en parallelforhøjelse af tidligste pensionsalder for ministre og folke-tingsmedlemmer.Det har under udvalgsarbejdet været overvejet, om der medfordel kunne laves konkrete justeringer i reglerne for mod-regning i eftervederlag for folketingsmedlemmer. Det måkonstateres, at sådanne ændringer i særlig grad vil forringevilkårene for medlemmer med kort folketingsanciennitet.Derfor medfører en samlet afvejning, at Folketinget skal afståfra regelændringer som reaktion på en enkeltsag.Etmindretali udvalget (Dansk Folkepartis medlemmer afudvalget) stemmer hverken for eller imod de stillede beslut-ningsforslag.Dansk Folkepartis grundlæggende holdning er, at MF'ereog ministre skal underlægges de samme vilkår som genereltgælder på arbejdsmarkedet i forhold til pensionsalder.Derfor er Dansk Folkeparti tilhænger af, at folketings- ogministerpensioner udbetales fra det gældende tidspunkt forfolkepension. Ønsker et medlem eller en minister at kunne gåpå pension tidligere, kan der indbetales til efterlønnen i lighedmed øvrige lønmodtagere.I forhold til reglerne for eftervederlag er DF tilhænger afen ordning, hvorefter der, afhængigt af anciennitet er et ind-holdsmæssigt uafhængigt eftervederlag på 6 måneder. Heref-ter skal der ske en fuld modregning i eventuel øvrig indkomst.Et andetmindretali udvalget (Enhedslistens medlem afudvalget) indstiller forslagene tilvedtagelse uændret.Enhedslisten vil med disse forslag gennemføre nogle æn-dringer i folketingsmedlemmers og ministres pensionsforholdog mulighed for at få eftervederlag.
AX013183
2
Et flertal i Folketinget har vedtaget højere pensionsalder ogforringet efterlønsordningen. Nu drøftes der yderligere for-ringelser af efterlønnen og endnu en forhøjelse af pensionsal-deren. Det er Enhedslisten imod, men i den situation børFolketinget tilkendegive, at forringelser, der rammer resten afbefolkningen, også bør gælde ministres og folketingsmed-lemmers mulighed for at gå på pension.Eftervederlag, som medlemmer af Folketinget, der ikkebliver genvalgt, kan beholde i en periode for at finde et job, errimeligt. Men det er aldeles urimeligt, at et medlem kan gådirekte over i et andet job og så samtidig modtage dette efter-vederlag i et helt år.
Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit,Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin var på tidspunktetfor betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlem-mer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme medindstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt ibetænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal eller etmindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretalved afstemning i Folketingssalen.
Thor Pedersen (V)fmd.Mogens Lykketoft (S)nfmd.Søren Espersen (DF) Holger K. Nielsen (SF) Helge Adam Møller (KF)Flemming Damgaard Larsen (V) Jens Vibjerg (V) Ellen Trane Nørby (V) Anne-Mette Winther Christiansen (V)Kristian Jensen (V) Pia Kjærsgaard (DF) Kristian Thulesen Dahl (DF) Tom Behnke (KF) Carsten Hansen (S)Henrik Dam Kristensen (S) Karen J. Klint (S) Christine Antorini (S) Ole Sohn (SF) Margrethe Vestager (RV)Morten Østergaard (RV) Line Barfod (EL)Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer iudvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)Det Konservative Folkeparti (KF)Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)
474524231794
Liberal Alliance (LA)Kristendemokraterne (KD)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Tjóðveldi (T)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
3111112
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende B 52, B 53 og B 54Bilagsnr. Titel1Foreløbigt udkast til betænkning over B 52 - om ministres pensi-onsvilkår, B 53 - om folketingsmedlemmers pensionsvilkår og B54 - om folketingsmedlemmers eftervederlag.
Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende B 52, B 53 og B 54Spm.nr.12TitelSpm. om modregningsreglerne i eftervederlag, til Folketingets for-mand, og ministerens svar herpåSpm. om modregningsreglerne i eftervederlag, til Folketingets for-mand, og ministerens svar herpå