EU er den største aktør i verden i forbindelse med udenlandske direkte investeringer. Disse investeringer er sikret gennem bilaterale investeringsaftaler. EU-landene er de vigtigste brugere af de bilaterale investeringsaftaler (BIT) på verdensplan, med i alt ca. 1.200 allerede indgåede aftaler.
Udenlandske direkte investeringer blev med Lissabon-traktaten en del af EU’s enekompetence. Det medfører, at investeringspolitikken fremadrettet bliver udarbejdet og forvaltet på EU-plan, hvorved der bl.a. opnås en bedre investeringsbeskyttelse for europæiske virksomheder. Indtil EU selv indgår nye BITs med strategiske økonomiske partnere, er der dog behov for overgangsordninger for de gældende nationale ordninger for at yde retlig sikkerhed til investorerne.
Kommissionen har fremlagt en investeringspakke med to initiativer med henblik på etableringen af en samlet international investeringspolitik på europæisk plan.
Med Kommissionens forslag til forordning,
KOM (2010) 0344, indføres der overgangsordninger for de bilaterale investeringsaftaler, som EU-landene har indgået med andre dele af verden før Lissabon-traktaten.
Kommissionen har samtidig fremlagt et oplæg til ”Etablering af en samlet europæisk international investeringspolitik”, KOM (2010) 0343, hvori det undersøges, hvordan investeringspolitikken bedst muligt kan bidrage til intelligent, bæredygtig og inklusiv vækst, som er målene i Europa-2020-strategien.
Resumeet er udarbejdet af Folketingets EU-Oplysning. For yderligere notater m.v. om forslaget se boksen med "relaterede dokumenter".