Side 1 af 6
Notat
Til
Fra
Folketingets Europaudvalg
Dato
18. maj 2010
Landbrugs- og fødevaresektorens rolle i Europa 2020-strategien
Med Danmarks fremtrædende position indenfor landbrug, fødevarer og bioteknologi, er
det kun naturligt, at det også fremover bliver et dansk satsningsområde. Der udestår un-
der alle omstændigheder en stor udfordring med at sikre en fortsat stigende fødevarepro-
duktion uden at belaste klima og miljø.
Helt generelt bidrager landbrugs- og fødevaresektoren med værdiskabelse, eksportind-
tægter og arbejdspladser, og der ligger et stort vækstpotentiale indenfor en række af de
nye udfordringer omkring klima og miljø. Hvis dette potentiale skal udnyttes er det vigtigt,
at sektoren tænkes ind i Europa 2020-strategien.
I dette notat giver vi et bud på en lang række af de områder, hvor landbrugs- og fødeva-
resektoren naturligt bidrager til Europa 2020-strategien.
Europa 2020-strategien skal implementeres både på nationalt plan og på EU-plan, dels
gennem de 7 flagskibsinitiativer for intelligent, bæredygtig og inklusiv vækst, og dels gen-
nem de integrerede nationale retningslinier.
Der er et stort overlap mellem flagskibsinitiativerne og de integrerede retningslinier, og
derfor vil de her blive behandlet under et.
Forskning, udvikling, innovation
Forskning, udvikling og innovation er beskrevet i flagskibsinitiativet ”Innovation i EU” og i
Kommissionens retningslinie nr. 4 i de integrerede retningslinier.
Vi har følgende kommentarer:
Overordnet set er det vigtigt at arbejde med forskning og udvikling af nye metoder, sy-
stemer og teknologier, der kan optimere produktionen og nedsætte klima- og miljøbelast-
ningen.
Forskning til fremme af ressourceeffektiv og markedsefterspurgt produktion
Det er essentielt at være både ambitiøs og realistisk til udfordringen i at fremtidssikre en
bæredygtig fødevare- og landbrugsproduktion. Det gælder i forhold til at imødekomme