Finansudvalget 2009-10
KOM (2010) 0250
Offentligt
Folketingets EuropaudvalgChristiansborg
Finansministeren
16. juni 2010
Svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 1 af 8. juni 2010 (vedr.KOM (2010) 0250) stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).Spørgsmål:
Vil ministeren redegøre for, hvordan proceduren fremover bliver, når EU skalgodkende den danske finanslov, før den bliver vedtaget i det danske Folketing, oghvordan han på den baggrund vil sikre Danmarks mulighed for at føre enselvstændig økonomisk politik og sikre Folketingets suverænitet, når det handlerom vedtagelse af finanslove for Danmark?Svar:
Kommissionen har i sin meddelelse af 12. maj 2010 (KOM (2010) 250) bl.a. fore-slået introduktionen af et”Europæisk semester”,som indebærer aflevering af stabili-tets- og konvergensprogrammerne samt de nationale reformprogrammer i foråret.Dette eller andre forslag i Kommissionens meddelelse er der imidlertid ikke lagtdetaljerede forslag frem om.Stabilitets- og konvergensprogrammerne skal præsentere overordnede planer forden økonomiske politik, herunder information om de nationale budgetplaner forde kommende år. I lyset af de nationale finanslovsprocesser vil koordination iforåret, baseret på en fremrykning af programmerne, imidlertid skulle baseres påregeringernes relativt overordnede planer for den økonomiske politik, som efter-følgende udmøntes i finanslovsforslag i henhold til de sædvanlige nationale pro-cedurer. Detaljeringsniveauet for planerne og evalueringsprocessen i EU udestårfortsat. DER-formanden har foreløbig konkluderet, at evalueringen af budgetpla-nerne bl.a. vil kunne fokusere på de makroøkonomiske antagelser, som ligger tilgrund for budgetplanerne, og centrale aggregerede tal for indtægter, udgifter ogsaldo1.Formålet med det europæiske semester er at styrke ”ex ante koordinationen” i detfinanspolitiske samarbejde og give Kommissionen og ECOFIN mulighed for atdrøfte landenes økonomisk-politiske planer og deres overensstemmelse med defælles EU-regler og effekter på andre lande. Der er ikke tale om, at Kommissioneneller ECOFIN skal ”godkende” landenes finanslovsforslag. Kommissionen harikke foreslået en EU-godkendelse af finanslovene, og ingen lande forventes at1
Konklusionerne kan findes her:http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ec/114979.pdf.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
kunne støtte det. EU-landene og deres nationale parlamenter vil således fortsatsuverænt træffe beslutning om finanslovene. Det fremgår bl.a. af DER-formandens konklusioner efter mødet i taskforcen om styrket økonomisk-politiskkoordination den 7. juni 2010.Regeringen støtter konceptet med en bedre ”ex ante koordination” af finanspoli-tikken og finder, at det kan være nyttigt at have horisontale drøftelser af finanspo-litikken i EU midt på året på baggrund af stabilitets- og konvergensprogrammernesamt de nationale reformprogrammer. Dermed kan anbefalingerne – på linje medanbefalinger fra fx Nationalbanken og De Økonomiske Råd – indgå i arbejdetmed den økonomiske politik, herunder finansloven for det efterfølgende år.Krisen har vist, at det er relevant, at EU-landene styrker deres fælles drøftelser afde nationale politikker, idet de kan påvirke hinandens økonomier.
Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen