Kommissionen konstaterer i sin meddelelse, at EU-landenes regeringer under den nuværende krise har ydet massiv offentlig økonomisk støtte til deres respektive finansielle sektorer. Denne støtte har blandt andet været nødvendig for at sikre finansiel stabilitet og for at beskytte indskyderne. Kommissionen finder imidlertid, at effekten har været en stor økonomisk byrde, som skatteyderne i dag og de kommende generationer vil skulle bære.
Kommissionen arbejder på at sikre at skatteydernes penge ikke igen skal bruges til at dække bankernes tab. Det skal gøres:
- ved at mindske sandsynligheden for, at banker bliver nødlidende, via et styrket makro- og mikroøkonomisk tilsyn, bedre virksomhedsledelse og skærpede reguleringsstandarder, og
- ved at sikre, at der – hvis en bank trods disse foranstaltninger alligevel bliver nødlidende – er hensigtsmæssige redskaber, herunder tilstrækkelige ressourcer, til rådighed til at gennemføre en velordnet afvikling i tide. Oprettelse af afviklingsfonde med midler fra den private sektor er en vigtig del af denne indsats.
Kommissionen går ind for at oprette ex ante-afviklingsfonde – finansieret via en afgift, som bankerne pålægges at betale – som skal lette afvikling af nødlidende banker på en måde, så man forebygger en dominoeffekt og gør det muligt at afvikle banken på velordnet vis og over tilstrækkeligt lang tid, således at man undgår nødsalg af aktiver ("forudseenhedsprincippet"). Kommissionen er af den overbevisning, at afviklingsfonde er en nødvendig del af værktøjskassen med de mange forskellige foranstaltninger, der skal indgå i EU's nye krisestyringsramme, og som skal lette byrden for skatteyderne og sikre, at det fremover kun i begrænset omfang - eller ideelt set slet ikke - vil være nødvendigt at bruge skatteydernes penge til at redde banker.
Kommissionens meddelelse giver input til drøftelserne om afgifter og afviklingsfonde, som vil finde sted på de kommende G20-møder. Kommissionen opfordrer Det Europæiske Råd den 17. juni 2010 til at give sin tilslutning til de principper og den strategi, der foreslås i denne meddelelse.
Resumeet er udarbejdet af Folketingets EU-Oplysning. For yderligere notater m.v. om forslaget se boksen med "relaterede dokumenter".