Miljø- og Planlægningsudvalget 2011-12
KOM (2010) 0618
Offentligt
MELLEMLAGER NORDTYSK LAGER FOR RADIOAKTIVTAFFALD VED ØSTERSØEN
Besøg af de danske nuklearetilsynsmyndigheder
2011
Indhold123BaggrundMellemlagerets historieBeskrivelse af Mellemlager Nord3.13.23.33.44Generel beskrivelseHal 1-7Hal 8Sikkerhed og sikring123345710
Indtryk fra besøget
Bilag 1
1 BaggrundRepræsentanter fra de danske nukleare tilsynsmyndigheder var den 7. juni 2011 påbesøg på det tyske lager for radioaktivt affald, Zwischenlager Nord (på dansk og idet følgende benævnt Mellemlager Nord), i Lubmin i Tyskland. De danskenukleare tilsynsmyndigheder er Sundhedsstyrelsen ved Statens Institut for Stråle-beskyttelse og Nukleart Beredskab i Beredskabsstyrelsen.Mellemlager Nord er placeret i Lubmin ved den tyske østersøkyst i nærheden afbyen Greifswald i delstaten Mecklenburg-Vorpommern som vist på figur 1.1. Fralageret er der omtrent 130 km til Rønne på Bornholm og omtrent 120 km til Gedserpå Falster.
MellemlagerNord
20 km
Figur 1.1.Placering af Mellemlager Nord.Besøget blev gennemført sammen med både delstatens Mecklenburg-Vorpommernnukleare tilsynsmyndighed, som udfører den løbende tilsynsfunktion på lageret, ogden føderale nukleare tilsynsmyndighed, Bundesministerium Für Umwelt, Natur-schutz und Reaktorsicherheit, som har en overordnet myndighedsfunktion for allenukleare anlæg i Tyskland. Bilag 1 viser besøgets deltagere.Besøget indledtes med at repræsentanter fra operatøren præsenterede affaldslageret,samt hvilke planer der er for det, og derudover planerne for afviklingen af detidligere østtyske kernekraftværksenheder på området. Ligeledes blev detpræsenteret, hvordan det planlægges at anvende området til forskellig industri ogenergiproduktion, når afviklingen af kernekraftværket er tilendebragt. Herefter blevder vist rundt på affaldslageret, herunder i hal 8, hvor der opbevares brugt nukleartbrændsel, og hvortil adgangen er særlig begrænset.Besøget bar præg af stor åbenhed fra såvel operatøren som de tyske myndighedersside, og der blev beredvilligt svaret på alle spørgsmål fra de danske nuklearetilsynsmyndigheder.
Mellemlager Nord – Tysk lager for radioaktivt affald ved Østersøkysten
1
2 Mellemlagerets historieEtableringen af kernekraftværket ved Greifswald blev besluttet i det daværendeØsttyskland i slutningen af 1960erne. Planen var, at kernekraftværket skulle beståaf 8 trykvandsreaktorer af russisk type, hver med en effekt på 440 MWe, og atdisse skulle producere elektricitet svarende til omtrent 11% af forbruget i dettidligere Østtyskland. Reaktorerne 1 - 4 blev således konstrueret og sat i drift i1970erne, mens den 5. reaktor blev færdigkonstrueret og sat i drift på prøve i 1989.Reaktorerne 6, 7 og 8 blev aldrig færdigbyggede. Rektorerne levede ikke op til devesttyske sikkerhedsstandarder, der blev gjort gældende efter sammenlægningen afØst- og Vesttyskland i 1990, og i 1991 blev det besluttet at lukke og afviklesamtlige reaktorer på værket.Afviklingen af kernekraftværket satte øget fokus på behovet for opbevaring af detbrugte nukleare brændsel og det radioaktive affald fra såvel den tidligere drift somfra selve afviklingen af værket. Etableringen af Mellemlager Nord blev derforpåbegyndt i 1994, og det første affald blev modtaget i 1999. Mellemlager Nordfungerer i dag som en lagerfacilitet for brugt nukleart brændsel og radioaktivtdrifts- og afviklingsaffald fra begge de tidligere østtyske kernekraftværker vedGreifswald og Rheinsberg. Affaldet oplagres midlertidigt, indtil det kan overførestil et slutdepot. Kernekraftværket i Rheinsberg havde én trykvandsreaktor afrussisk type med en effekt på 70 MWe og var således væsentlig mindre end værketved Greifswald. Figur 2.1. viser et oversigtsbillede af området for det tidligerekernekraftværk ved Greifswald og Mellemlager Nord.Reaktorer7 og 8Reaktorer5 og 6Reaktorer3 og 4Reaktorer1 og 2
Mellemlager Nord
0
100
300
500 m
Figur 2.1.Oversigtsbillede der viser området for det tidligere kernekraftværk vedGreifswald og Mellemlager Nord.I dag drives Mellemlager Nord af Zwischenlager Nord GmbH, der et 100 % ejetdatterselskab af Energiewerke Nord (EWN) GmbH, som igen er ejet af den tyskeforbundsstat ved Forbundsfinansministeriet. Finansieringen af driften afMellemlager Nord er således sikret af Forbundsrepublikken Tysklands budget.
Mellemlager Nord – Tysk lager for radioaktivt affald ved Østersøkysten
2
3 Beskrivelse af Mellemlager Nord3.1 Generel beskrivelseLageret er på ca. 20.000 m2og er opdelt i 8 haller, hvor lav- og mellemaktivt affaldopbevares i hallerne 1-7, og brugt brændsel opbevares i hal 8. Nedenstående figur3.1 viser Mellemlager Nord og med de foranliggende administrations- og over-vågningsbygninger set udefra, og figur 3.2 viser en oversigtstegning af lageret.
Figur 3.1.Mellemlager Nord i Lubmin set udefra. I forgrunden ses det dobbeltesikringshegn, der omgiver lageret.
Halle 8 Halle 7 Halle 6 Halle 5 Halle 4 Halle 3 Halle 2 Halle 1
Figur 3.2.Oversigtstegning af Mellem-lager Nord i Lubmin. Lagereter 240 m langt, 140 m bredtog 18 m højt. Arealet til op-lagring er på ca. 20.000 m2.På tegningen er hal 8 tiloplagring af brugt nukleartbrændsel markeret medmørkeblåt.
Mellemlager Nord – Tysk lager for radioaktivt affald ved Østersøkysten
3
Foruden hallerne til selve opbevaringen af det brugte nukleare brændsel og detradioaktive affald indeholder lagerkomplekset også diverse faciliteter tilkonditionering (sortering, behandling og emballering) af det radioaktive affald ogtil rensning af radioaktivt forurenede komponenter og materialer, samt systemer tilvandrensning m.m.
3.2 Hal 1-7Hal 1-7 indeholder udelukkende lav- og mellemaktivt affald, intet højaktivt affald.I hal 1-6 opbevares konditioneret radioaktivt affald i forskellige typer af beholderesom vist på figur 3.3, mens der i hal 7 opbevares udtjente radioaktive damp-generatorer som vist på figur 3.4. Alt affaldet stammer fra afviklingen af detidligere østtyske kernekraftværker ved Greifswald og i Rheinsberg, dog medundtagelse af to dampgeneratorer i hal 7, som stammer fra kernekraftværket iObrigheim i Sydtyskland. Med undtagelse af disse to affaldsemner indeholder hal1-7 ikke radioaktivt affald andre steder fra, og det blev oplyst ved besøget, at derikke er nogen planer om, at lageret skal modtage affald fra andre steder end fraGreifswald og Rheinsberg.
Figur 3.3.ISO containere i hal 2. Containerne indeholder lav- og mellemaktivtaffald.
Mellemlager Nord – Tysk lager for radioaktivt affald ved Østersøkysten
4
Figur 3.4.Udtjente dampgeneratorer i hal 7.Tilladelsen fra den føderale nukleare tilsynsmyndighed til opbevaring af lav- ogmellemaktivt affald i hal 1-7 er tidsubegrænset. Det blev oplyst ved besøget, atoverflytning af affaldet fra lageret forventes at kunne påbegyndes, når Konrad, detfremtidige tyske slutdepot til lav- og mellemaktivt affald, er taget i drift, hvilketifølge de gældende planer tidligst vil ske i 2019. Ligeledes blev det oplyst, at detkan forventes, at overflytning af affaldet fra hal 1-7 vil foregå over lang tid, bl.a.fordi det planlægges at minimere affaldsmængderne ved at lade de radioaktivestoffer henfalde tilstrækkelig længe til, at nogle af affaldsemnerne vil kunnefrigives som ikke-radioaktivt affald.
3.3 Hal 8I hal 8 opbevares brugt nukleart brændsel og højaktivt affald i såkaldte CASTOR-beholdere (CAsk for Storage and Transport Of Radioactive materials). CASTOR-beholderne består af en cylinder med bund lavet i duktilt støbejern forsynet meddobbelt lågsystem med langtidsholdbare metalpakninger, der tilsammen indeslutterog afskærmer strålingen fra indholdet. CASTOR-beholderne er af forskelligstørrelse, hvor de største er knap 6 m lange og op til 2,5 m i diameter.Godstykkelse er op til 0,5 m, og beholderne vejer uden indhold op til 105 tons ogmed indhold op til 125 tons. CASTOR-beholderne er testet og godkendt i henholdtil tyske og internationale standarder for transport og opbevaring af radioaktivestoffer. Det blev oplyst ved besøget, at selv om lageret er solidt bygget, så er detisær CASTOR beholdernes solide og gennemtænkte konstruktion, der udgør densikkerhedsmæssige væsentligste barriere mod udslip af radioaktive stoffer underbåde normale situationer og i ulykkesituationer.
Mellemlager Nord – Tysk lager for radioaktivt affald ved Østersøkysten
5
Figur 3.5.CASTOR-beholdere i hal 8.Opbevaring af brugt nukleart brændsel og højaktivt affald i CASTOR-beholdere eren tør og passiv opbevaring, som ikke kræver nogen form for aktiv indsats. Kølinger f.eks. ikke nødvendig, idet det radioaktive indhold er tilstrækkelig afkølet, førdet placeres i en CASTOR-beholder. Opbevaringen af det brugte nuklearebrændsel på Mellemlager Nord er således væsentlig forskellig fra opbevaring påkernekraftværker, hvor brugt nukleart brændsel placeres i vandbassiner i enmellemperiode for afkøling som f.eks. på det ulykkesramte Fukushima Daiichikernekraftværk i Japan. Når det brugte brændsel er afkølet tilstrækkeligt kan detoverføres til CASTOR-beholdere eller anden opbevaring med kun naturlig/passivkøling.I hal 8 opbevares følgende CASTOR-beholdere, se Figur 3.5:••••59 beholdere med brugt nukleart brændsel fra kernekraftværket iGreifswald.6 beholdere med brugt nukleart brændsel fra kernekraftværket iRheinsberg.4 beholdere med brugt nukleart brændsel fra Forskningscentret i Karlsruheog det atomdrevne skib Otto Hahn.5 beholdere med glassificeret1højaktivt affald fra det nu nedlagte tyskenukleare oparbejdningsanlæg i Karlsruhe.
1
Glassificeret: indstøbt i glas6
Mellemlager Nord – Tysk lager for radioaktivt affald ved Østersøkysten
De tilsammen nævnte 74 CASTOR-beholdere udgør den maksimale mængde brugtnukleart brændsel og højaktivt affald, der er givet tilladelse til i hal 8. Det blevoplyst ved besøget, at der ikke forventes yderligere opbevaring af brugt brændseleller andre materialer i hallen. Dog er der reserveret et mindre område i hallen tilbrug for det tilfælde, at den tyske grænsekontrol eller politi i en given situationkunne få behov for at opbevare beslaglagt nukleart brændsel.Tilladelse til opbevaringen af de 4 CASTOR-beholdere med brugt nukleartbrændsel fra Forskningscentret i Karlsruhe og det atomdrevne skib Otto Hahn blevgivet i april 2010, og overførelsen til Mellemlager Nord fandt sted i december2010. Tilladelse til opbevaringen af de 5 beholdere med glassificeret højaktivtaffald fra det nu nedlagte tyske oparbejdningsanlæg i Karlsruhe blev givet i februar2009, og overførslen blev afsluttet med udgangen af februar 2011. Tilladelsen frade føderale nukleare tilsynsmyndigheder til opbevaring af brugt nukleart brændselog højaktivt affald i hal 8 er gældende til 2039.
3.4 Sikkerhed og sikringDet blev oplyst ved besøget, at Mellemlager Nord er konstrueret og drives således,at påvirkningen af det omkringliggende miljø er så lille som mulig. Det gøres vedat stille krav til lagerets indretning, til de beholdere, affaldet placeres i, og til selveaffaldet og dets konditionering. Affaldet skal således være veldokumenteret, og derstilles krav om, at alt affald skal være på fast form for at minimere risikoen forudslip af radioaktive stoffer. Selve lageret er desuden indrettet med separatdrænsystem til opsamling og behandling af evt. forurenet vand.Ved besøget blev det oplyst, at et spildevandsrensningsanlæg er etableret som endel af Mellemlager Nord. Således opsamles alt det vand, der måtte være blevetforurenet med radioaktive stoffer fra f.eks. tøjvask og affaldsbehandling, i tanke ogrenses på spildevandsrensningsanlægget, inden det udledes. Ligeledes blev detoplyst, at spildevandsrensningsanlægget herudover anvendes til rensning afspildevand, der opstår i forbindelse med afviklingen af de gamle reaktorenheder.Vandrensningen fjerner en meget stor del af de radioaktive stoffer fra spildevandet,men der vil dog altid være en lille rest, som ikke kan fjernes før vandet udledes tildet omkringliggende miljø. Ved besøget blev det oplyst, at vandrensningen ermeget effektiv, og at udledningen fra lageret til Østersøen aldrig har overskredet detyske myndigheders grænse for, hvor meget radioaktivet der må udledes. Detteunderstøttes af de i Tabel 1 viste grænseværdier for den maksimalt tilladte mængderadioaktivitet i udledningen til Østersøen sammenholdt med de i Tabel 2 visteværdier for den udledte mængde fra såvel det nu nedlagte kernekraftværk som fraMellemlager Nord. Værdierne er udleveret til de danske nuklearetilsynsmyndigheder af Mellemlager Nord og stammer fra en besvarelse på enforespørgsel vedrørende udledningen fra den tyske Forbundsdag.
Mellemlager Nord – Tysk lager for radioaktivt affald ved Østersøkysten
7
Tabel 1. Grænseværdier for maksimal årlig tilladt mængde radioaktivitet ispildevand fra det nu nedlagte kernekraftværk i Greifswald samt fra MellemlagerNord.Det nu nedlagte Greifswaldkernekraftværkβ/γH-3aktivitet iaktivitet iGBq/årGBq/år4,06740Mellemlager Nordβ/γaktivitet iGBq/år0,08H-3aktivitet iGBq/år79
Tabel 2. Oversigt over udledning af spildevand og radioaktiviteten heri fra det nunedlagte kernekraftværk i Greifswald samt fra Mellemlager Nord.ÅrUdledning fra det nu nedlagteGreifswald kernekraftværkβ/γH-33m /åraktivitet iaktivitet iGBq/årGBq/år30.3510,318,331.9430,173,152.0580,166,867.2580,384658.0500,1626190.1000,162673.6700,152553.9500,145529.7660,0171025.4920,0138,425.0000,0183,024.0000,163,133.0000,0562,028.0000,140,6721.0000,0761,99.0000,0582,18.7000,0122,76.90000,087Udledning fra Mellemlager Nordm /år------5157,516186,562503915012010066423
199219931994199519961997199819992000200120022003200420052006200720082009
β/γaktivitet iGBq/år------0000000000,0000004800
H-3aktivitet iGBq/år------0,000060,00260,00610,00210,00320,0290,0530,0130,00160,00220,00150,0013
Denne form for opsamling og rensning af radioaktivt forurenet spildevand, indendet udledes til det omkringliggende miljø, er en internationalt anerkendt metode tilsikring mod spredning af radioaktive stoffer fra affald. Fremgangsmåden anvendesogså på den danske Behandlingsstation for radioaktivt affald på Risø-området, derhåndterer og opbevarer radioaktivt affald produceret i Danmark.For at kontrollere udledningen bliver spildevandet løbende analyseret flere steder ispildevandsrensningsanlægget. Ligeledes tages der løbende prøver til analyse afbl.a. græs, jord, luft og vand i miljøet omkring Mellemlager Nord. Disse prøverudtages af såvel myndighederne som operatøren af lageret, og operatørens prøverkontrolleres herudover af myndighederne.
Mellemlager Nord – Tysk lager for radioaktivt affald ved Østersøkysten
8
Resultaternes af delstatens Mecklenburg-Vorpommern’s overvågning afradioaktivitet i miljøet kan ses påhttp://www.lung.mv-regierung.de/insite/cms/umwelt/strahlen/publik_strahlen.htm.Ligeledes kan de føderale strålebeskyttelsesmyndigheders kontinuerlige over-vågning af strålingsniveauet for hele Tyskland ses påhttp://odlinfo.bfs.de/index.phpog specifikt for Greifswald påhttp://odlinfo.bfs.de/cvdata/130010001.php.Mellemlager Nord er sikret på forskellig vis mod udefra såvel som indefrakommende trusler i henhold til de tyske bestemmelser, der er i overensstemmelsemed internationale standarder og anbefalinger (Det Internationale AtomenergiAgentur (IAEA)). Eksempelvis skal ansatte og besøgende igennem omfattendesikkerhedskontrol for at få adgang til området, hvorpå lageret er placeret. Ligeledesbliver lageret og affaldet overvåget via sensorer og videokameraer, ikke kun afselve operatøren, men også af IAEA via sikrede, uafhængige dataforbindelser.Det blev oplyst, at risikoen for brand på Mellemlager Nord er imødegået ved såveltekniske installationer som ved at minimere brandbelastningen på lageret. Detgøres bl.a. ved, at såvel lagerets konstruktionsmaterialer som selve affalds-beholderne ikke er brændbare.Mellemlager Nord er placeret tæt ved Østersøen, og set i lyset af ulykken i Japan,men også pga. evt. fremtidige vandstandsstigninger som følge af ændringer afklimaet, har der været overvejelser om risikoen for, at lageret kan blive over-svømmet. Det blev under besøget oplyst, at dette vurderes som meget usandsynligt,da lageret er placeret ca. 6 meter over registreret højeste tidevand. Ligeledes visermodelleringer af det fremtidige tidevand, hvor der er taget højde for vandstands-stigninger som følge af klimaændringer, at områdets fremtidige højeste tidevandkan forventes at være ca. én meter højere end det hidtil højest registrerede. Det blevoplyst, at det vurderes ikke at udgøre en risiko for oversvømmelse af lageret. Vedmødet blev det endvidere fremført af delstatens strålebeskyttelsesmyndigheder, atskulle en tsunami opstå, så ville højden af denne formodentlig blive lille, da havetudenfor lageret er lavvandet langt ud fra kysten, hvilket ville bremse en evt.tsunami.I forlængelse af ulykken på det japanske Fukushima Daiichi kernekraftværk harEU’s ministerråd vedtaget, at ekstraordinære risiko- og sikkerhedsvurderinger skaludføres på samtlige af medlemslandenes kernekraftværker. Indholdet af dissevurderinger skal ses som et supplement til de sikkerhedsstandarder, der alleredegælder i de enkelte medlemslande. Også de tyske kernekraftværker skal såledesekstraordinært risiko- og sikkerhedsvurderes, men herudover har de tyske føderalenukleare tilsynsmyndigheder besluttet, at ikke kun kernekraftværker, men samtligenukleare anlæg i Tyskland, og således også Mellemlager Nord, ekstraordinært skalrisiko- og sikkerhedsvurderes. Omfanget af vurderingerne af Mellemlager Nord ogtidspunktet for, hvornår de skal være tilendebragt, er ikke blevet besluttet af detyske føderale nukleare tilsynsmyndigheder.
Mellemlager Nord – Tysk lager for radioaktivt affald ved Østersøkysten
9
4 Indtryk fra besøgetBesøget bar præg af stor åbenhed fra såvel operatøren som de tyske myndighedersside, og der blev beredvilligt svaret på alle spørgsmål fra de danske nuklearetilsynsmyndigheder.Det er de danske nukleare tilsynsmyndigheders vurdering, at krav og sikkerhed iforbindelse med opbevaring af radioaktivt affald og brugt brændsel på MellemlagerNord i Lubmin på den tyske østersøkyst er i overensstemmelse med internationalestandarder og anbefalinger (IAEA Safety Standards). Ligeledes vurderes det, atanlægget lever op til bestemmelserne og kravene i EU’s strålebeskyttelsesdirektiv,der også ligger til grund for de danske tilsynsmyndigheders bestemmelser og kravtil Dansk Dekommissionering, der er ansvarlig for det danske anlæg til opbevaringaf radioaktivt affald på Risø-området ved Roskilde.Ved besøgets afslutning blev det aftalt med de tyske strålebeskyttelsesmyndig-heder, at de danske nukleare tilsynsmyndigheder løbende bliver orienteret omudviklingen på Mellemlager Nord, herunder om eventuelle hændelser, der måtteindtræde.Derudover er der en del udveksling af information med de centrale myndigheder iTyskland i overensstemmelse med Aftale af 1987 mellem Danmark og Forbunds-republikken Tyskland vedrørende spørgsmål af fælles interesse i forbindelse mednuklear sikkerhed og strålingsbeskyttelse, der dækker lignende forhold. Dertilkommer, at såvel Danmark som Forbundsrepublikken er medunderskrivere af deninternationale Konvention om hurtig varsling i tilfælde af en atomulykke og aftaleri EU regi på samme område.
Mellemlager Nord – Tysk lager for radioaktivt affald ved Østersøkysten
10
Bilag 1Deltagere ved besøget på Mellemlager Nord i Lubmin ved Greifswald d. 7. juni2011.
Tysk deltagelse:Føderale nukleare tilsynsmyndighederBundesministerium für Umwelt, Naturschutz und ReaktorsicherheitReferentin (fuldmægtig)Manuela Richartz
Delstatens nukleare tilsynsmyndighederMechlenburg-Vorpommern InnenministeriumMinisterialrat (kontorchef)Dr. Wolfgang Birkholz
OperatørEnergiwerke Nord GmbHVorsitzender der Geschäftführung (administrerende direktør)Henry B. CordesProjektleiter (projektleder)Volker UtkeLeiterin Öffentlichkeitsarbeit und Pressesprecherin (informationschef ogpressetalsmand)Marlies Philipp
Dansk deltagelse:Sundhedsstyrelsen – Statens Institut for StrålebeskyttelseInstitutchefMette ØhlenschlægerChefkonsulentKaare UlbakSpecialkonsulentHaraldur HannessonBeredskabsstyrelsen – Nukleart BeredskabCivilingeniørPoul Erik NystrupMellemlager Nord – Tysk lager for radioaktivt affald ved ØstersøkystenBilag 1
www.sst.dk
KontaktSundhedsstyrelsen Statens Institut for StrålebeskyttelseTelefon 44 54 34 54[email protected]