Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 104 Bilag 4
Offentligt
959712_0001.png
959712_0002.png
LANDLIGGERSAMMENSLUTNINGEN GRIBSKOV VEST
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg
Frederiksberg, den 22. februar 2011
Vedrørende L 104 Forslag til lov om ændring af lov om vandløb (nedklassifikation af vandløb)Landliggersammenslutningen Gribskov Vest, der repræsenterer ca. 3.500 sommerhusejere iGribskov Kommune, har følgende bemærkninger til det fremsatte lovforslag om ændring af lov omvandløb.Vi tilslutter os varmt principperne i det fremsatte forslag og kan derfor anbefale, at detgennemføres – måske med en enkelt justering.Som fremført fra anden side er indholdet af lovgivningen om vandløb af stor og væsentligbetydning for sommerhusejere landet over. Adskillige sommerhusejere i Gribskov Kommune harværet ramt af oversvømmelser, der ofte har haft betydelige økonomiske konsekvenser for depågældende. I enkelte tilfælde har skaderne været så omfattende, at de har ført til nedrivning afet vandskadet sommerhus.Efter nedklassificering af et vandløb fra at være et offentligt vandløb der vedligeholdes afkommunen, til et privat vandløb der fremover skal vedligeholdes af bredejerne eller de, der harinteresse i afvandingen, opstår der i virkelighedens verden en kompliceret, og ofte uoverkommeligopgave for de berørte grundejere. Det var forholdsvis overskueligt for et par landmænd, der varbredejere til et privat vandløb i form af en åben grøft at konstatere, at vandløbet trængte tilvedligeholdelse og at de skulle deles om udgiften. I et sommerhusområde er der ofte mange flereend de bredejere, der har pligt til at vedligeholde vandløbet, der har nytte af afvandingen, og deskal efter loven også være med til at betale for vedligeholdelsen. Hvis alle kan blive enige, er detrelativt enkelt, men det kan de sjældent, og så skal der rejses en vandløbssag, der kan fastslå hvormange, der har gavn af vedligeholdelsen og derfor skal være med til at betale for den. En sådanvandløbssag er normalt en ganske langvarig og kompliceret affære. Resultatet er desværre ofte, atvandløbet ikke bliver vedligeholdt som det skal, hvilket kan forårsage omfattende og kostbareskader. Reglerne om private vandløb virker forældede og utidssvarende i et moderne samfund.En af vore medlemsforeninger beretter følgende:Vi har i nn Grundejerforening kæmpet for at få vedligeholdt en privat vandløbsstrækning,som er nedstrøms i forhold til os. Strækningen har en ganske væsentlig betydning for, at vikan aflede vort overfladevand og den er en del af Maglemose å, som netop endnu længere
nedstrøms er nedklassificeret af Gribskov Kommune (der verserer en uafgjort klagesag i By-og Landsskabsstyrelsen).Den omtalte nedstrøms strækning, der hele tiden har været klassificeret som et privatvandløb og sikkert engang har været en åben grøft, løber nu gennem noglesommerhusejendomme, en landbrugsejendom, under en offentlig vej og gennem et mindreparcelhuskvarter og der er vel knapt en snes bredejere involveret. Det tog næsten et år at fåfundet fejlen og få den delvist udbedret. Og det skete kun fordi kommunen på forholdsvisihærdig vis tog ud og løftede brønddæksler og gik i dialog med flere af bredejerne. Vi ved fraen tv-inspektion (som kommunen gennemførte og betalte for), at der stadig ikke er optimalgennemstrømning, men at få det løst kræver formentlig, at kommunen må i gang med atgive påbud. Bredejerne har ikke selv nogen direkte interesse i det nedgravede vandløbsfunktionsdygtighed, men det har mere end et halvt hundrede af vores medlemmer, selv omde ikke er bredejere på den strækning, der trænger til vedligeholdelse.
Det er således af afgørende betydning, at kommunernes adgang til at nedklassificere vandløbbegrænses, således at det kun kan ske når en række objektive kriterier er opfyldt. Og selv når dissekriterier er opfyldt, bør en nedklassificering kun kunne skeefter at kommunen somvandløbsmyndighed har medvirket til at gennemføre en vandløbssag, således at den fremtidigevedligeholdelse af vandløbet er fastlagt og udgifterne hertil fordelt mellem de interesserede parter.
Med venlig hilsenLandliggersammenslutningen Gribskov Vest
Erik LarssonH.C. Ørsteds Vej 51, 3.tv1879 Frederiksberg C