Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 134
Offentligt
976583_0001.png
976583_0002.png
976583_0003.png
976583_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
30. marts 2011Strafferetskontoret2009-730-0908EHL41181
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 3, som Folketingets Retsud-valg har stillet til justitsministeren den 4. marts 2011 vedrørende forslagtil lov om ændring af retsplejeloven og offererstatningsloven (Underret-ning ved løsladelse m.v. og udvidelse af fristen for politianmeldelse vederstatning fra staten til ofre for forbrydelser) (L 134). Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Pia Adelsteen (DF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 3 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af retsplejeloven og offererstatningsloven (Under-

retning ved løsladelse m.v. og udvidelse af fristen for politianmeldel-

se ved erstatning fra staten til ofre for forbrydelser) (L 134):

”Hvilke muligheder er der med den nuværende lovgivningfor psykologhjælp i forhold til ofre for forbrydelser?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fraIndenrigs- og Sundhedsministeriet, som har oplyst følgende:”I rapporten fra justitsministerens nedsatte arbejdsgruppe vedrø-rende en styrket indsats over for ofre for forbrydelser er redegjortnærmere for reglerne om tilskud til psykologbehandling efter sund-hedsloven i forhold til ofre for forbrydelser. Af rapporten fremgårfølgende:”6.1.2. Sundhedslovens regler om tilskud til psykologbehand-lingReglerne om tilskud til psykologbehandling i praksissektorenfor særlig udsatte persongrupper findes i bekendtgørelse nr.674 af 24. juni 2008 (psykologbekendtgørelsen), som er ud-stedt i medfør af sundhedsloven.Efter psykologbekendtgørelsen har bl.a. ofre for en rækkeforbrydelser ret til tilskud til psykologbehandling efter hen-visning fra en alment praktiserende læge, herunder bl.a. hvispersonen-----har været offer for røveri, vold eller voldtægt,har været offer for en trafikulykke eller andre ulykker,er pårørende ved dødsfald,inden de er fyldt 18 år har været ofre for incest ellerandre seksuelle overgreb,har en let til moderat depression og er mellem 18 og 37år.
Psykologbekendtgørelsen er udtømmende, og der kan såledesikke efter sundhedsloven ydes tilskud til psykologbehandlingi praksissektoren i andre tilfælde. Psykologbehandling, somindgår som en del af en sygehusbehandling, f.eks. akut krise-behandling under hospitalsindlæggelse, er vederlagsfri og ik-ke omfattet af bekendtgørelsen.
2
Af psykologbekendtgørelsen fremgår, at bopælsregionen ibl.a. de opremsede tilfælde yder 60 pct. i tilskud til behand-ling hos praktiserende psykologer efter lægehenvisning. Til-skud ydes for indtil 12 konsultationer pr. behandlingsforløb.Patienter, som behandles for depression, kan dog genhenvi-ses, således at tilskud ydes for op til 24 konsultationer i alt.Såfremt psykologen efter et mindre antal samtaler vurderer,at patienten ikke har behov for yderligere behandling hospsykologen vedrørende den konkrete henvisningsårsag, skalpsykologen afslutte behandlingen med tilskud.Henvisningen til psykolog skal foretages af en alment prakti-serende læge, og den kan normalt ikke udstedes senere end 6måneder efter begivenheden indtrådte, og aldrig senere end12 måneder efter. Denne begrænsning gælder dog ikke i for-hold til patienter, der inden de fyldte 15 år, har været ofre forincest eller andre seksuelle overgreb, eller patienter der erhenvist til behandling for let til moderat depression.Baggrunden for henvisningsfristen og for det forhold, at der ide ovenfor nævnte tilfælde (med undtagelse af personer meddepression) ikke stilles krav om symptomer på behandlings-krævende lidelser er, at psykologbehandlingen i udgangs-punktet er tænkt som forebyggende. Det vil sige, at de trau-matiske hændelser håndteres, inden de eventuelt udvikler sigtil at blive en behandlingskrævende sygdom. Patientens egenlæge skal dog vurdere, at der er et lægefagligt grundlag forhenvisningen, forstået således, at patienten vil have gavn afpsykologbehandlingen.Det er en betingelse for tilskud til psykologbehandlingen, atdenne ydes af en psykolog, som har tilsluttet sig den gælden-de overenskomst på området (har et ”ydernummer”). Fast-læggelsen af antallet af psykologer med ”ydernummer” berorpå en overenskomst mellem Psykologforeningen og regio-nerne.Det er typisk patienten selv, som kontakter og indgår aftalemed en psykolog om et behandlingsforløb. En oversigt overpsykologer kan bl.a. findes på Dansk Psykologforeningshjemmeside.Det bemærkes, at visse alment praktiserende læger også kanyde samtaleterapi til patienter i krise, og at der således iLandsoverenskomsten om almen lægegerning er aftalt et ho-norar herfor. Omkring halvdelen af patienter med ikke-psykotiske lidelser som angst og depression behandles af de-res alment praktiserende læge med samtaleterapi.”
3
Justitsministeriet har desuden indhentet en udtalelse fra Socialministeriet,som har oplyst følgende:”Efter lov om social service kan kommunalbestyrelsen til borgeremed betydelig og varigt nedsat fysisk og psykisk funktionsevne el-ler med særlige sociale problemer yde tilbud af behandlingsmæssigkarakter, herunder psykologhjælp. Tilbuddet gives efter § 102 i lovom social service, når dette er nødvendigt med henblik på at bevareeller forbedre borgerens fysiske, psykiske eller sociale funktioner,og når dette ikke kan opnås gennem de behandlingstilbud, der kantilbydes efter anden lovgivning.”Justitsministeriet kan i øvrigt oplyse, at Erstatningsnævnet efter offerer-statningsloven yder erstatning bl.a. for personskade, der forvoldes ved enstraffelovsovertrædelse begået i den danske stat, herunder udgifter til be-handling som følge af tilskadekomsten. Behandlingsudgifter kan bl.a.være udgifter til psykologbehandling.
4