Når man sidder og lytter til debatten, kan man jo godt blive lidt trist over, at frihed stort set intet fylder i debatten i Folketinget i denne tid, spørgsmålet om, hvorvidt vi skal have et samfund, hvor man faktisk har personlig frihed, har frihed til at kunne bevæge sig rundt, uden at man bliver overvåget hele tiden.
Den tidligere chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen, skrev en kronik her forleden, hvor han skrev, at han var begyndt om morgenen med at notere, hvor meget han blev overvåget, hvor mange elektroniske spor han efterlod sig, og da han lidt ud på formiddagen var kommet op på at have noteret 150, havde han opgivet det.
Jeg tror altså, at det virkelig er på høje tid, at Folketinget begynder at tage frihed langt mere alvorligt, end man gør.
Det er afgørende for et retssamfund, at man har personlig frihed, og det betyder altså, at det at indføre mere overvågning skal være sidste udvej; det skal være absolut nødvendigt, når man indfører mere overvågning, og være et problem, der ikke kan løses på andre måder.
Den radikale ordfører kom med en lang række glimrende forslag til, hvad det er, man kan gøre.
Så vidt det fremgår af forslaget, er formålet at skabe tryghed, altså ikke specielt et formål om at nedbringe kriminaliteten, men at skabe tryghed.
Men hvis det, man gerne vil, er at skabe tryghed, så er det nogle helt andre ting, der skal til, end at sætte overvågningskameraer op.
Hvis der er noget, som undersøgelser viser skaber utryghed, så er det, at der er overvågningskameraer.
Så hvis man ønsker at skabe tryghed, skal man i stedet se på, hvordan vi indretter de områder, sådan at folk faktisk føler sig trygge ved at være der.
Det er belysning og meget andet, der skal til, at der er åbent, og at man kan se, at der er andre mennesker til stede, og det handler om at sørge for, at der på de steder er aktiviteter osv.
Det gælder selvfølgelig også om at sikre, at der ikke foregår særlig meget kriminalitet, og fortælle folk, hvor lidt kriminalitet der egentlig foregår.
Her skal der sættes ind i forhold til at sikre, at børn og unge har noget fornuftigt at tage sig til og ikke er henvist til at leve på gaden og i parker, men faktisk har nogle gode muligheder, eller, hvis de er på gader og i parker, at det så er, fordi de er i gang med nogle aktiviteter – at der f.eks.
er forskellige sportsklubber og andet, som de er med i, og som laver aktiviteter der.
Det koster selvfølgelig nogle penge, men de er altså hurtigt tjent hjem, hvis man sørger for, at vores børn og unge har noget godt at tage sig til og ikke bare løber rundt på gader og stræder og i parker, men faktisk har nogle gode fritidshjem, gode fritidsklubber, gode ungdomsklubber, gode sportsklubber osv.
Det er vigtigt at sikre, at man har noget at miste; det er vigtigt at sikre, at man indgår i nogle stærke fællesskaber.
Jeg har selvfølgelig diskuteret det en del i forhold til Nørrebro, ligesom hr.
Manu Sareen også har diskuteret det meget i forhold til København.
Noget af det, der er det farlige, er, hvis vi ikke kan skabe de fællesskaber, som giver børn og unge en mulighed for et alternativ til at hænge ud sammen med nogle andre i noget, der kan ende med at blive bander.
Og derfor er det afgørende, at vi bruger mange kræfter der, både fra lovgivers side, fra kommunens side og fra civilsamfundets side, og prøver at få tingene til at spille sammen.
Det var sådan nogle ting, man burde sætte ind med i forhold til at gøre noget i stedet for bare at trække nogle flere kameraer op af lommen
Det er også vigtigt, at politiet er til stede, og her taler vi altså ikke om, at politiet skal køre rundt i store, lukkede vogne, for det skaber bare utryghed.
Og igen:
Hvis formålet er, at man vil skabe tryghed, skal man have politi i øjenhøjde, så skal man vise, at politiet godt tør gå rundt i gaderne eller cykle rundt i gaderne, at politiet kan være til stede.
Man kan indføre mobile homes, som man har i en del andre storbyer, så man ikke behøver at have en fast station, men kan være der, når der er ressourcer til det hos politiet, og stå der om eftermiddagen og aftenen og snakke med folk og vise, at her er der trygt, her kan man sagtens være, her er der nogle mennesker, man kan snakke med, og politiet kan lære folk at kende.
Der er masser af ting, man ville kunne gøre, hvis det, man reelt var optaget af, var at skabe tryghed – noget, som der er erfaringer for virker, og som der er forskning på virker.
Det her forslag skaber i stedet utryghed, og det hjælper ikke med til at løse kriminalitetsproblemer, hvis det er det, man vil bekæmpe.
Og det indskrænker kraftigt den personlige frihed i vores samfund, og derfor kan vi absolut ikke støtte det.