Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 146 Bilag 9
Offentligt
983982_0001.png
983982_0002.png
983982_0003.png
983982_0004.png
Til lovforslag nr.L 146
Folketinget 2010-11
Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 7. april 2011
Betænkningover
Forslag til lov om investeringsforeninger m.v.[af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 23. februar 2011 og var til1. behandling den 1. marts 2011. Lovforslaget blev efter 1.behandling henvist til behandling i Erhvervsudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og økonomi- og erhvervsministeren sendte den23. september 2010 dette udkast til udvalget, jf. (folketingsåret2009-10) ERU alm. del – bilag 343. Den 23. februar 2011sendte økonomi- og erhvervsministeren de indkomne hørings-svar og et notat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtagetskriftlige henvendelser fra Dansk Aktionærforening og For-brugerrådet samt Investeringsforeningen Etik Invest.Økonomi- og erhvervsministeren har over for udvalgetkommenteret de skriftlige henvendelser til udvalget.DeputationerEndvidere har Investeringsforeningen Etik Invest mundt-ligt over for udvalget redegjort for sin holdning til lovforsla-get.SpørgsmålUdvalget har stillet 5 spørgsmål til økonomi- og erhvervs-ministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret. EtHelge Sander (V)fmd.Torsten Schack Pedersen (V) Marion Pedersen (V) Lars Christian Lilleholt (V) Erling Bonnesen (V)Colette L. Brix (DF)nfmd.Pia Adelsteen (DF) Carina Christensen (KF) Rasmus Jarlov (KF) Orla Hav (S)af udvalgets spørgsmål til økonomi- og erhvervsministeren ogdennes svar herpå er optrykt som bilag 2 til betænkningen.2. Indstillinger og politiske bemærkningerEtflertali udvalget (udvalget med undtagelse af EL) ind-stiller lovforslaget tilvedtagelse uændret.Etmindretali udvalget (EL) indstiller lovforslaget tilfor-kastelseved 3. behandling.Enhedslistens medlem af udvalget udtaler, at EL er for enstrammere lovgivning på det finansielle område og en bedrerådgivning af dem, der vil investere i investeringsforeninger.Men EL er imod en lovgivning, der fremmer internationalefusioner og salg af investeringspapirer over grænserne for attiltrække udenlandsk kapital. Ikke mindst i lyset af fi-nanskrisen indebærer grænseoverskridende spekulation storfare og problemer for samfundet. Desuden mener Enhedsli-sten ikke, at kravene til bedre rådgivning til bankernes kunderer tilstrækkelig.Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit,Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin var på tidspunktetfor betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlem-mer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme medindstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt ibetænkningen.
AX013160
2
Benny Engelbrecht (S) Henrik Dam Kristensen (S) Niels Sindal (S) Karsten Hønge (SF) Steen Gade (SF)Morten Østergaard (RV) Frank Aaen (EL)Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer iudvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)Det Konservative Folkeparti (KF)Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)
474524231794
Liberal Alliance (LA)Kristendemokraterne (KD)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Tjóðveldi (T)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
3111112
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 146Bilagsnr.1234567TitelHøringssvar og høringsnotat, fra økonomi- og erhvervsministerenTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetHenvendelse af 14/3-11, fra Investeringsforeningen Etik InvestHenvendelse af 16/3-11, fra Dansk Aktionærforening og Forbru-gerrådetHenvendelse af 29/3-11, fra Investeringsforeningen Etik InvestHenvendelse af 4/4-11, fra Investeringsforeningen Etik Invest1. udkast til betænkningOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 146Spm.nr.1TitelSpm. om kommentar til henvendelse af 14/3-11 fra Investerings-foreningen Etik Invest, til økonomi- og erhvervsministeren, ogministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelse af 16/3-11 fra Dansk Aktio-nærforening og Forbrugerrådet, til økonomi- og erhvervsministe-ren, og ministerens svar herpåSpm., om der i forbindelse med det endelige lovforslag er tagethøjde for de bemærkninger, som Foreningen af StatsautoriseredeRevisorer (FSR) og Advokatrådet er kommet med i forbindelse medderes høringssvar, til økonomi- og erhvervsministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelse af 29/3-11 fra Investerings-foreningen Etik Invest, til økonomi- og erhvervsministeren, ogministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelse af 4/4-11 fra Investeringsfor-eningen Etik Invest, til økonomi- og erhvervsministeren, og mini-sterens svar herpå
2
3
4
5
4
Bilag 1Et af udvalgets spørgsmål til økonomi- og erhvervsministeren og dennes svar herpåSpørgsmålet og svaret er optrykt efter ønske fra udvalget.Spørgsmål 5:Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 4. april 2011 fra Investeringsforeningen Etik Invest, jf. L146 – bilag 6.Svar:I henvendelsen af 4. april 2011 fra Investeringsforeningen Etik Invest kommenteres min besvarelse afspørgsmål 1 fra Erhvervsudvalget, og der skitseres en måde, hvor depotbanker, efter foreningen Etik Investsopfattelse, kan kontrollere indre værdi, såfremt det tillades at eje egne beviser. Kontrollen kan efter for-eningens opfattelse ske ved, at depotbanken holder en række oplysninger op mod hinanden. Oplysninger tilbrug for dette er fra Værdipapircentralen, fra hver af foreningens depoter samt fra handelsoversigterneknyttet til hver af foreningens afdelinger. Perioden til brug for dette foreslår foreningen strækker sig over»de seneste tre dage«.En investeringsforening skal have en depotbank for at sikre, at foreningens ledelse ikke kan disponereover aktiverne uden bankens medvirken. Banken har således også en række kontrolforpligtelser i relationtil forvaltningen af en forenings formue, der skal sikre investorerne imod uberettigede tab.Adgangen til at eje egne beviser er forbundet med en række problemstillinger. Det største problem er, atdepotbankernes nuværende systemer ikke vil kunne kontrollere foreningens udstedelse af beviser eller be-visernes værdi.Med det forslag, Etik Invest lægger op til, vil der ske en forringelse af depotbankes kontrolfunktion.Hvis en forening får mulighed for at købe egne andele til foreningens egenbeholdning frem for at indløseandele, vil foreningen kunne udnytte den forskel mellem den pris, investor har krav på at få ved indløsning,og den pris foreningen faktisk betaler for beviset i markedet. Denne prisforskel er stor, når markedet for enforenings beviser er illikvidt, hvilket kan være tilfældet for mindre investeringsforeninger. Foreningen harderfor en interesse i at opkøbe disse beviser i markedet i stedet for at indløse dem til skade for den pågældendeinvestor.Finanstilsynet har oplyst mig, at de finder, at forslaget, med den deraf følgende forringelse af kontrol-funktionen, kan åbne op for besvigelsesmuligheder, ligesom forslaget vil øge risikoen for, at investorerbetaler en ukorrekt pris, når de handler med beviser.Jeg skal i øvrigt henvise til min besvarelse af spørgsmål 1 og 4.