Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 146
Offentligt
977455_0001.png
977455_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
30. marts 2011

Besvarelse af spørgsmål 1 ad L 146 stillet af Erhvervsudvalget den

16. marts 2011.

Spørgsmål 1:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 14. marts 2011 fra Inve-steringsforeningen Etik Invest, jf. L. 146 - bilag 3.

Svar:

Investeringsforeningen Etik Invest ønsker, at investeringsforeninger skalhave lov til at eje egne beviser. Foreninger skal kunne købe og sælge di-rekte til investorerne uden at foretage en emission og indløsning gennemdepotselskabet.Det er i dag et krav, at Investeringsforeninger skal have et depotselskab.Et depotselskab skal opbevare en forenings aktiver, så foreningens ledel-se ikke kan disponere over aktiverne uden depotselskabets medvirken,hvilket sikrer investorerne imod underslæb, når deres opsparing forvaltesaf foreningen.Et depotselskab har også en række kontrolforpligtelser i relation til for-valtningen af en forenings formue. Disse pligter fremgår af lov om finan-siel virksomhed og sikrer ligeledes investorer imod uberettigede tab.Når et depotselskab skal efterberegne den indre værdi, skal depotselska-bet kende den cirkulerende mængde af beviser. Det er vigtigt, at depotsel-skabet kan kontrollere denne oplysning, samt at antallet af cirkulerendebeviser kan opgøres entydigt og uafhængigt af foreningen.Egne beviser skal fratrækkes den totale mængde af cirkulerende beviserved depotselskabets opgørelse af indre værdi.Såfremt Etik Invests forslag om egne beviser tillades, vil et depotselskabikke længere kunne opgøre indre værdi entydigt og uafhængigt af en for-ening. Det skyldes, at beviser i dag kortvarigt ligger i foreningens depotefter de er blevet indløst, men før de slettes i værdipapircentralen. Bevi-serne slettes i værdipapircentralen som en konsekvens af, at beviserne erblevet indløst. Hvis ikke depotselskabet sletter beviserne vil depot-selskabets udregning af indre værdi blive forkert, da systemerne automa-tisk vil regne beviserne med i den cirkulerende mængde af beviser ogtillægge beviserne en værdi. Imidlertid medfører forslaget om, at forenin-gen kan besidde egne beviser, at der skal ligge beviser i foreningens de-pot i længere tid.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Foreningen vil herefter være det eneste sted depotselskabet kan få infor-mation om, hvilke andele, foreningen til enhver tid ønsker at anvende tilegne beviser og hvilke beviser, der skal slettes.Herudover kan depotselskabets systemer ikke skelne imellem beviser, derhar en værdi og beviser, der skal nedskrives til 0, som følge af, at de eregne beviser. Derfor vil forslaget heller ikke kunne lade sig gøre praktisk,uden at branchen bliver påført omkostninger til at udvikle sådanne syste-mer generelt.Af hensyn til beskyttelse af investorerne bør et depotselskab ikke væreafhængig af en forenings opgørelse af værdier, når depotselskabet skalkontrollere en forenings værdier. Depotselskabet kan ikke sikre, at samt-lige værdier er til stede, hvis det er afhængigt af foreningens opgørelse.Herudover kan investorer i forvejen ikke beregne værdien af de beviser,som de køber og sælger. Derfor er en korrekt værdifastsættelse af bevi-serne vigtig for investorernes tillid til handelen med beviserne. SåfremtEtiks Invests forslag gennemføres, vil depotselskabet ikke kunne lave enselvstændig beregning af bevisernes værdi, hvilket øger risikoen for fejl-beregninger fra foreningens side.På denne baggrund er det ikke hensigtsmæssigt at ændre lovforslaget pådet anførte punkt.