Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 156
Offentligt
978946_0001.png
978946_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 30. marts 2011 stillet følgende spørgsmål nr.8 (L 156), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Özlem SaraCekic (SF).

Spørgsmål nr. 8:

4. april 2011J.nr. 2010-0020500
”I forbindelse med udvalgets høring om lovforslaget gjorde SFI opmærksom på, atder samlet set foreligger en meget begrænset forskningsbaseret viden om, hvad dervirker i forhold til at få kontanthjælpsmodtagere i arbejde. Vil ministeren derfor ta-ge initiativ til at sætte en undersøgelse i gang for at få belyst problemet?”

Endeligt svar:

Jeg mener, at der bør være stærkt fokus på at dokumentere effekterne af beskæfti-gelsesindsatsen, og at viden om effekt i videst mulig udstrækning skal dannegrundlag for de politisk beslutninger, der træffes. Naturligvis så det fortsat er mu-ligt at arbejde ud fra en overordnet politisk målsætning om, at de svageste kontant-hjælpsmodtagere ikke skal overlades til passiv forsørgelse uden relevant hjælp til atfastholde en tilknytning til arbejdsmarkedet.Jeg kan oplyse, at det er Beskæftigelsesministeriets rolle blandt andet at fremskaffeny viden om metoder og effekter og at stille den viden der findes til rådighed forkommunerne, således at kommunerne bedst muligt kan varetage beskæftigelsesind-satsen overfor borgerne.Beskæftigelsesministeriet bestræber sig løbende på at understøtte en beskæftigel-sesindsats, der i videst mulig omfang baserer sig på viden. Der arbejdes bl.a. medfølgende:Åben datapolitik, hvor der via jobindsats.dk og dataregistret DREAM stilles da-ta om indsats og resultater til rådighed for alle interesserede.Opbygning af bedre dokumentation af effekter ved:oKontrollerede forsøg, hvor der er tilfældig udvælgelse til deltager- og kon-trolgruppe, og hvor deltagergruppen får forsøgsindsatsen, mens kontrol-gruppen får normalindsatsen.oOpbygning af en vidensbank med national og international forskning om ef-fekter af beskæftigelsesindsatsen. Dette er netop igangsat.oSystematisk evaluering og opfølgning på beskæftigelsespolitiske initiativer.Opfølgningen er både kvantitativt og kvalitativt, og sker fx i form af bru-gerundersøgelser og statistiske undersøgelser.oMedfinansiering af forskningscenteret ’Center for Arbejdsmarkedsforsk-ning og Effektmåling' ved Århus Universitet.oStøtte til lokal metodeudvikling og idéskabelse gennem puljemidler.
I takt med udbygningen af beskæftigelsesindsatsen for ikke-arbejdsmarkedsparateog langvarige kontanthjælpsmodtagere er der iværksat en lang række initiativer,som har haft til formål at opbygge viden om, hvad der virker for denne målgruppe:
Evalueringen af den landsdækkende aktive indsats ’Ny chance til alle’, der fo-regik i 2006-08. Indsatsen omfattede kontanthjælpsmodtagere med langvarigpassiv forsørgelse bag sig. Evalueringen viste en øget selvforsørgelse blandtkontanthjælpsmodtagerne.Evalueringen af et større forsøg med virksomhedscentre, der foregik i 2008-09.Evalueringen viste, at aktivt tilbud i et virksomhedscenter har bedre effekter endanden aktivering set under ét.Kontrolleret forsøg med intensive samtaler for langvarige kontanthjælpsmodta-gere i 2008-09. Evalueringen viste, at samtaler gav mere aktivering, men ikkenødvendigvis den rigtige aktivering.Evaluering af de kommunaløkonomiske incitamenter i beskæftigelsesindsatsenfra 2010. Evalueringen pegede på at den aktive indsats for kontanthjælpsmodta-gere medvirker til, at færre kommer på kontanthjælp. Samtidig er der tendenstil, at indsatsen medvirker til at fastholde deltagerne i ledighed. Det skal ses ilyset af, at aktiveringen for kontanthjælpsmodtagere langt overvejende ikke be-står af virksomhedsrettede tilbud, der typisk har de bedste beskæftigelseseffek-ter.Udbygning i 2008 af jobindsats.dk med målgrupper, der har andre problemerend ledighed. Her kan alle jobcentrene følge deres indsats og resultater ogsammenligne med andre.
Jeg mener, at Beskæftigelsesministeriet skal fortsætte med at udbygge den eksiste-rende viden om, hvad der virker og ikke virker for ikke-arbejdsmarkeds-paratekontanthjælpsmodtagere. Beskæftigelsesministeriet har således også iværksæt ogplanlagt en række nye initiativer, der bidrager hertil.Jeg kan henvise til, at ministeriet i efteråret 2010 har igangsat et nyt stort forsøgmed det fokus at etablere sikker viden om, hvordan beskæftigelsesindsatsen børkoordineres. Forsøget gennemføres i samarbejde med 18 jobcentre.Jeg kan også henvise til, at der i første halvdel af 2011 vil blive givet støtte til enrække forsøg med tidlig afklaring og koordinering af indsatsen i de tre spor: Be-skæftigelse, sundhed og socialområdet. I forsøgene afprøves forskellige meto-der/modeller for indsatsen for kontanthjælpsmodtagere, der har andre problemerend ledighed.Den gradvise vidensopbygning, som vil fortsætte fremadrettet, betyder, at der vilblive tilvejebragt et endnu bedre vidensgrundlag fra forskning og evalueringer, somkan inddrages i det lovforberedende arbejde.
Venlig hilsen
Inger Støjberg2