Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
L 158
Offentligt
982347_0001.png
982347_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug ogFiskeri
København, den 11. april 2011Sagsnr.: 9449Dok.nr.: 223507
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 16. marts 2011udbedt sig min besvarelse af spørgsmål 14 i forbindelse med forslag til lov omrandzoner, L158.

Spørgsmål 14:

”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor randzonearealet maksimalt bør udgøre 5procent af en bedrifts samlede areal, set i lyset af, at landmanden kompenseres forulemper i forbindelse med etableringen af randzonerne.”

Svar:

Regeringen har med Grøn Vækst truffet en principbeslutning om at kompensere forrandzonearealet. Der er tale om en kompensationsordning underlanddistriktsprogrammet, baseret på en ensartet, generel godtgørelse til alle berørtelodsejere, og den udgør dermed ikke en egentlig individuel erstatning til den enkeltelodsejer.Bestemmelsen i lovforslagets § 5 indebærer, at der kan ske en reduktion af bredden afrandzonen, hvis det samlede areal af randzoner inden for en bedrift overstiger 5 pct. afbedriftens samlede areal – den såkaldte 5 pct. regel. Der er tale om en regel, som sikrer,at byrden ved etableringen af randzonearealerne fordeles nogenlunde ligeligt blandt deberørte lodsejere.For at undgå de særlige problemer i områder med mange tætliggende grøfter, er derdesuden indsat en undtagelsesbestemmelse i lovforslagets § 1, stk. 3 vedrørendemarskområder m.v.
Grænsen på de 5 pct. giver efter regeringens vurdering en rimelig balance mellem denødvendige miljøhensyn, herunder ikke mindst behovet for at reducerekvælstofudvaskningen, og hensynet til den enkelte lodsejer.
Henrik Høegh
/Ulla Heiden
2