Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
L 159 Bilag 4
Offentligt
974206_0001.png
Udvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K23.3.2011

L 159 Forslag til lov om ændring af lov om statsgaranti for lån til yngre jordbrugere mv.

Indledningsvis vil Dansk Gartneri gerne henvise til henvendelsen fra Landbrug & Fødevarer af23. marts 2011 med anmodning om, at konsekvenserne nærmere analyseres inden yngrejordbruger-ordningen helt bliver afskaffet.
Inden for gartnerierhvervet er brugernes gennemsnitsalder steget og er i dag er oppe på 53år. Strukturudviklingen går samtidig i retning af færre, men til gengæld større ejendomme, ogdet betyder, at det bliver stadig vanskeligere for unge gartner at tage over.
Generationsskiftet er et sårbart tidspunkt i en virksomheds liv. Inden for gartnerierhvervet ererfaringerne generelt bedst fra de såkaldte glidende generationsskifter, hvor en eller flere un-ge overtager gartneriet over en årrække. Disse virksomheder mister nemlig ikke både videnog kapital fra den ene dag til den anden.
Yngre jordbruger-ordningen har været medvirkende til, at mange ejendomme har kunnet over-tages af unge med den nødvendige uddannelse og opsparing til at drive og ikke mindst udvik-le virksomhederne. Tidligere undersøgelser har vist, at investeringsaktiviteten generelt er hø-jere end på tilsvarende ejendomme uden yngre jordbruger-lån.
Yngre jordbruger-ordningen har hidtil været forbeholdt unge, som etablerer sig i personligt eje.For gartnerierhvervet vil ordningen få en højere værdi, hvis den udvides til også at omfatteetableringer i selskabsform. Derfor ser foreningen gerne, at dette element også bliver inddra-get i en kommende analyse af ordningen.
Med venlig hilsenDansk Gartneri
Bjarne Pugholm Johansen
Axelborg • Axeltorv 3 • DK-1609 København V • Tlf.: +45 3339 4545 • Fax: +45 3314 5655 • www.danskgartneri.dk