Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
L 159
Offentligt
984845_0001.png
984845_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 15. april 2011Sagsnr.: 9650Dok.nr.: 218460
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 21. marts 2011stillet følgende spørgsmål nr. 2 (L 159 Forslag til lov om statsgaranti for lån til yngrejordbrugere m.v. (Nedlæggelse af ordningen med statsgaranti for lån til yngre jordbru-gere)), som hermed besvares.

Spørgsmål 2:

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 21/3-11 fra Landboungdom, jf. L 159 –bilag 3.”

Svar:

Yngre jordbruger ordningen er uhensigtsmæssig i tider med store økonomiske udsving.Ordningen er både uhensigtsmæssig for de yngre jordbrugere og for staten. Ordningener uhensigtsmæssig for de yngre jordbrugere, fordi den årlige præmie bliver så høj, atordningen ikke længere er interessant for de yngre jordbrugere. Ordningen er ogsåuhensigtsmæssig for staten. YJ-lånet er placeret yderst i prioritetsrækkefølgen og er der-for meget udsat ved rentestigninger og faldende ejendomsvurderinger.Desuden er antallet af årlige ansøgninger faldet fra ca. 800 i begyndelsen af 1980’ernetil ca. 350 ved årtusindeskiftet til nu under 100. I 2010 kom der 44 ansøgninger.Det vurderes imidlertid ikke rimeligt eller hensigtsmæssigt at statsstøttenotificere ord-ningen, når det er så relativt få ansøgere, der er tale om. Hertil kommer Økonomistyrel-sens oplysning om, at mere end halvdelen af ansøgningerne vedrører familiehandler, deri forvejen har fleksible overdragelsesmuligheder.Det noteres endvidere, at Landboungdom tilkendegiver, at ordningen ikke kan køre vi-dere i dens nuværende form.Derudover bør det nævnes, at den udvidede adgang til selskabserhvervelser, der blevvedtaget med landbrugslovens ændring i april 2010 bidrager til en mere fleksibel finan-siering. Hertil kommer, at bankerne også fremadrettet forventes at spille en rolle og atville medvirke til at støtte op om de mest egnede yngre jordbrugere. Herudover vil øgetsamarbejde mellem landmænd i form af maskinfællesskaber eller driftsfællesskaber væ-re en oplagt mulighed, så stordriftsfordele opnås, og finansieringen gøres mere fleksi-bel.
For at fremme rammevilkårene for yngre jordbrugere vil Fødevareministeriet se på, omder er mulighed for at indføre særlige støttesatser for yngre jordbrugere for enkelte alle-rede gældende ordninger under landdistriktsprogrammet.
Henrik Høegh
/ Søren Sørensen
2