Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
L 159
Offentligt
989369_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 29. april 2011Sagsnr.: 9919Dok.nr.: 230628
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 26. marts 2011 (L159 spørgsmål 20) anmodet om min besvarelse af følgende af Ole Vagn Christensen (S)stillede spørgsmål:

Spørgsmål 20:

”Vil ministeren i forlængelse af sit svar på L 159 – spørgsmål 12 oplyse, hvilken betyd-ning det har for en yngre landmand, om der er tale om en familiehandel med støtte tilyngre jordbrugere sammenlignet med handler uden støtte?”

Svar:

Som det er nævnt i svaret på spørgsmål 12, så bidrager den udvidede adgang til sel-skabserhvervelser, der blev vedtaget ved landbrugslovens ændring i april 2010, alleredetil en mere fleksibel finansiering i forbindelse med finansiering af landbrugsejendommegenerelt. Det er min vurdering, at netop familiehandler indeholder andre muligheder forat begunstige den kommende ejer, og at disse handler derfor også vil kunne fungereuden en ordning for yngre jordbrugere. Udfordringen i forbindelse med nedlæggelse afordningen ligger nærmere for de handler, der ikke er familiehandler. Her kan øget sam-arbejde mellem landmænd i form af maskinfællesskaber eller driftsfællesskaber være enoplagt mulighed, så stordriftsfordele opnås, og finansieringen gøres mere fleksibel. End-videre skal nævnes muligheden for at flere ejer ejendommen på anpartsbasis, og denenkelte yngre jordbruger deltager med en anpart. Dette vil også give mere fleksible mu-ligheder for at etablere sig og om nødvendigt at trække sig tilbage igen.
Henrik Høegh/Søren Sørensen